Via partner
Vrouw In Berlijn Dagboekaantekeningen van april tot juni 1945 , Anoniem
Artikelnummer: 9789059360310 OverzichtKLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER
‘Steeds opnieuw merk ik dezer dagen dat mijn gevoel, het gevoel van alle vrouwen tegenover de mannen, verandert. Ze gaan ons aan het hart, komen ons zo meelijwekkend en weerloos voor. Het zwakke geslacht.’ (Uit het dagboek)
‘Een hartroerend document, dat voor de mensen direct na de oorlog te openhartig, te schaamteloos, te drastisch en te onsentimenteel zou zijn geweest.’ – Literaturen
‘Een roerend en literair belangwekkend document over het einde van de oorlog – het werd tijd voor deze ontdekking.’ – Der Spiegel
De ervaringen van een ca. 30-jarige Duitse vrouw tijdens de laatste fase en het einde van de Tweede Wereldoorlog in Berlijn.
MENINGEN: Aangrijpend en toch nuchter en met veel relativeringsvermogen geschreven.
Belangrijk historisch verslag
De kracht van vrouwen , hier wordt ik als man nederig en beschaamd van
Een erg indrukwekkend boek waarin het overleven van vrouwen tijdens en na de bevrijding van Berlijn goed beschreven wordt. Niet te bevatten hoe angstig deze tijd moet zijn geweest. Naast de vele bombardementen de dreiging van de (steeds terugkerende) verkrachtingen en het in leven willen blijven ondanks de honger die er is. Ook wordt helder beschreven hoe mensen tegenover elkaar staan en veranderen om te kunnen overleven. Bijzonder hoe de schrijfster oog hield voor omgeving en soms zelfs met de Russen mee leek te voelen. Goed dat dit schokkende verhaal is opgeschreven en opnieuw is uitgebracht. Dit boek laat slachtoffers van welke oorlog dan ook spreken.
Een ontroerend document, van historische waarde, over het leven van vrouwen in Berlijn tijdens en na het einde van de tweede wereld oorlog. Pas in 1959 in het Duits uitgebracht. De schrijfster ervoer in de jaren vijftig veel narigheid bij de publicatie van het boek. Het was haar uitdrukkelijke wens anoniem te blijven. Na haar overlijden in 2002 mocht het boek pas weer herdrukt worden. Dit boek zet je aan het denken en geeft een beeld van Duitsland direct naar de tweede wereld oorlog.
Fascinerend boek over een onderbelichte periode na einde WW2.
Het verhaal komt zo direct binnen.
Tekenend voor die na-oorlogse tijd
was ook de zelfcensuur van de meeste Duitsers waardoor de schrijfster deze barre overleving niet onder haar naam kon schrijven.
Heel aangrijpend verhaal. Je blijft lezen ookal is het vreselijk wat je leest.
indrukwekkend relaas
Mooi historisch boek.
Naar aanleiding van het eerder gelezen boek "Wolfstijd"waarin enkele passages uit de dagboekaantekeningen van de anonieme vrouw in Berlijn het boek aangeschaft.
Indrukwekkend verslag van de laatste dagen van het naziregiem in Duitsland en de gedragingen van de Russische bevrijders met name ten aanzien van de vrouwen.
Verschrikkelijke gebeurtenissen nuchter maar ook haast humoristisch opgeschreven.
spannend
Vrouw in Berlijn is een tijdloos beschreven boek over vrouwen ín en vooral aan het einde van een oorlog. (In dit geval in het verliezende land). Het boek geeft ook een inkijkje in wat er gebeurde aan het einde vand de 2de Wereld oorlog, en wel in de hoofdstad. Het geeft te zien dát de winnende partij bommen gooit - echter het wordt niet duidelijk waarom. Het geeft te zien dat de vrouw de sterke blijkt te zijn met vooral het uithoudingsvermogen. De auteur neemt waar en beschrijft - er wordt zonder oordeel geschreven over de oorlogvoerenden. Een zekere waardigeheid blijft bij de schrijfster. Ik kan goed begrijpen waarom het boek in Duitsland moeilijk ontvangen werd. De schrijster legt door haar afstandelijkheid bloot dat er altijd een prijs wordt betaald. Mooi boek voor wie interesse heeft in vrouwen en oorlogen.
Gewicht
0,511 Kg
Uit jaar:
2004
Uitvoering:
Hardcover met omslag
Drukkerij
Hooiberg, Epe
Uitgever(Label):
Cossee, Amsterdam
Omslagfoto: (255 tekens)
Ullstein Bilderdienst
Typografie (Boekverzorging):
Marry van Baar
Vertaald door:
Froukje Slofstra
Oorsponkelijke titel
Eine Frau in Berlin
Aantal pagina's
283 excl. Inhoud
NUR/NUGI
320 Literaire non-fictie algemeen