Via partner
Crimson Peak het officiële boek van de bioscoopfilm , Nancy Holder
Artikelnummer: 9789024570010 OverzichtKLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER
'Beeldschoon en angstaanjagend... een zinderende ervaring.' Stephen King
Van prijswinnend regisseur Guillermo del Toro
Crimson Peak
Opgepast
Wanneer haar hart gestolen wordt door een verleidelijke vreemdeling, laat een jonge vrouw zich meevoeren naar een huis op een berg van bloedrode klei: een plek vol geheimen die haar voor eeuwig zullen achtervolgen.
Tussen hartstocht en huiveringwekkende duisternis, tussen geheimen en gekte, ligt de waarheid achter Crimson Peak
MEN INGEN: Crimson Peak heet het boek behorend bij de gelijknamige horrorfilm. Net als bij zijn televisieserie The Strain (De Meester), heeft Guillermo Del Toro het filmscenario geschreven. Het schrijven van de bijbehorende boeken laat hij over aan gastschrijvers. En dit keer is dat Nancy Holder, bekend vanwege haar boeken over Buffy the Vampire Slayer.
Anders dan je wellicht zou verwachten heeft Holder er geen heuse horrorroman van gemaakt. Weliswaar eindigt het boek in scènes vol bloed en geweld, maar het gaat vooral om de romantische en mysterieuze opbouw naar dit macabere eind. Met dit vlot en onderhoudend geschreven boek weet de schrijfster de aandacht van de lezer zeker vast te houden. Vooral voor wie houdt van Victoriaanse drama’s is dit een aanrader. Aan echte spanning ontbreekt het echter: Crimson Peak ademt wel, maar hijgt niet in je nek.
Het boek verhaalt over Edith, dochter van een rijke Amerikaanse ingenieur. In het jaar 1886 is haar moeder overleden en als tiener heeft ze haar geest gezien. Deze waarschuwt haar nooit of te nimmer naar Crimson Peak te gaan. Geesten bestaan niet dus maakt zij zichzelf wijs dat het droombeelden zijn. Wanneer ze een volwassen vrouw is, bezig met het schrijven van haar debuutroman, krijgt ze weer zo’n esoterische ervaring.
Dol als ze is op schrijfsters Mary Shelley en Jane Austen, bekijkt ze de wereld met romantische schrijversogen. Ze wordt verliefd op een mysterieuze maar charmante Engelse Baronet die met zijn zus Lucy in Amerika is om fondsen te werven. Na de plotselinge dood van haar vader trouwt ze deze edele en ze vertrekken halsoverkop naar Engeland. Daar ziet ze steeds meer schaduwen en geesten. Als Ediths hondje kwispelend naast haar staat komt het balletje van de hond bijvoorbeeld uit het niets aanstuiteren. Zelfs nu wil ze de realiteit niet onder ogen zien. Het is moeilijk te geloven dat ze blijft ontkennen. Pas nadat ze erachter komt dat het landgoed waar ze woont Crimson Peak genoemd wordt, raakt Edith er langzaam van overtuigd dat ze daadwerkelijk geesten ziet. Vanaf dit moment ontspint de plot zich verder, eindigend in een dramatische climax, die verrassend genoeg al is ingeluid in de gewelddadig spannende proloog.
De proloog wekt de verwachting dat de rest van het boek ook zo spannend zal zijn. Maar niets is minder waar. Het boek lijkt meer op een roman van Jane Eyre dan op een pure horrorroman. Juist de verliefdheid en het verlangen naar haar man voeren de hoofdtoon.
Ediths verliefdheid geeft de sfeer van de Victoriaanse Tijd weer. Aan de ene kant is ze ietwat dweperig en aan de andere kant komt haar verliefdheid ietwat afstandelijk over, wat past bij de bekende Victoriaanse preutsheid en ingetogenheid. De bij dit tijdperk horende hang naar het macabere blijkt uit Lucy’s excentrieke hobby. Lucy is dol op motten, voornamelijk zwarte, ‘die van die mooie vlinders eten’. Ze doodt ze en prikt ze op voor haar verzameling. Deze fascinatie geeft voeding aan de suspense en dat geldt ook voor het donkere en vervallen huis van de Baronet, dat vergeven is van motten en geesten. Dit 'ademende' huis ‘kijkt toe en verlustigt zich’. In de trailer van de bijbehorende film is dit een belangrijke en spannende scène. Maar in het boek komt het huis niet werkelijk dreigend over. Het heeft eerder iets desolaats. In deze omgeving komt het verhaal uiteindelijk tot zijn dramatisch romantisch hoogtepunt.
Al met al is het boek wel vermakelijk, af en toe romantisch en ietwat macaber. Het is zeker onderhoudend en dramatisch.
Dit verhaal speelt zich af, eind 19de eeuw. Het is een roman met fantasy. Het doet heel Victoriaans aan. Edith is nog maar een klein meisje als haar moeder sterft aan een vreselijke ziekte. Haar moeder bezoekt haar s´nachts in bed en geeft haar een waarschuwing. Maar Edith is doodsbang en niemand wil geloven dat zij de geest van haar moeder op bezoek heeft gehad.
Jaren later is zij het voorval nog steeds niet vergeten en krijgt ze weer onaangenaam bezoek.
Edith is een vooruitstrevende vrouw. Ze wil een boek gaan schrijven en zo onder andere haar ervaring met het ontmoeten van een geest van zich af schrijven. Als ze daarmee bezig is komt er een Engelsman langs op het kantoor van haar vader. Hij wil een lening aanvragen. Hij blijkt van adel te zijn. Edith Cushing valt als een blok voor de Baronet Thomas Sharpe. Hij is een echte Engelsman.
Edith is opgegroeid in Buffalo, Amerika. Door een noodlottig ongeval kan zij alles achterlaten in Amerika, haar beste vriend, haar ouderlijk huis en haar verleden.
Crimson Peak is een groot huis en het is er niet echt gezellig te noemen. Het huis heeft geesten uit het verleden, die alleen bepaalde mensen kunnen zien. Edith is van plan om haar erfenis aan de Sharpes te geven om het huis te restaureren. Thomas zijn zus is een geval apart. Ze is niet echt aardig te noemen. Mijn haren gaan overeind staan van haar personage.
Edith komt erachter dat niets is, als het lijkt en wil het liefste meteen weg uit dat vreselijke huis. Maar komt ze er nog ooit wel weg? Of zal ze voor altijd in het huis moeten blijven, net zoals de geesten van de mensen die daar om het leven zijn gekomen?
Een echte volledige fantasy vind ik het boek niet. Het is meer een roman met fantasy…Een meisje die smoorverliefd wordt op een Baronet. Het boek heeft wel geesten, die worden heel mooi beschreven (en in de film perfect neergezet). Maar angstaanjagend? Nee….Aangrijpend? Ja, dat zeker wel. Het is mooi op een beeldende manier. Omdat je alles voor je ziet. Bijvoorbeeld de vlinders, vliegen en de mieren. Zo mooi beschreven (en in de film, wederom prachtig neergezet). Het is wel spannend, maar op een mysterieuze manier. Je wilt weten wat er toch met dat huis aan de hand is en met de Sharpes!
De beschrijving van Stephen King: Beeldschoon, kan ik wel begrijpen. Want het is beeldschoon. Het is een boek dat je fantasy visueel aan het werk zet. Dat vind ik wel heel bijzonder. Dus als ik het in een hokje zou moeten stoppen…Dan noem ik het een fantasy-Roman. (met een hoofdletter R).
Het boek begint eigenlijk met het einde. Een meisje in de bloedrode sneeuw. Dat vond ik apart, omdat je meteen weet wie dat meisje is.
Ik vind Edith wel een beetje Naïef. Ze kan niet geloven dat Thomas slecht zou zijn. Hij is een goede man en echtgenoot. Maar de manier waarop alles is gegaan, moet ik haar vader gelijk geven. Ik zou de Sharpes nooit vertrouwen. Dit is echt een geval van: Liefde maakt blind.
Het is vlot geschreven, alleen is het lettertype echt klein. Dat leest minder snel. De cover is de film poster. En het boek is bijna hetzelfde als de film. Maar een paar dingetjes zijn dat niet. Vaak letterlijk is de tekst overgenomen. Maar…..Wat is het meesterlijk verfilmd! Dat moet je ook maar kunnen! En ik zeg het niet vaak maar het boek en de film zijn even goed. De een is niet beter of overtreft de ander. Ze zijn bijna letterlijk hetzelfde. Ze krijgen dus ook allebei 4**** van mij.
Duister, onvoorspelbaar, luguber én angstaanjagend … Dat zijn enkele van de eerste woorden die bij me opkomen wanneer ik dit boek wil omschrijven. Het spreekt dan ook voor zich dat dit Crimson Peak een uiterst spannend verhaal is.
Nancy Holder heeft een beeldende schrijfstijl die vrijwel cinematografisch is. Het boek leek er dan ook om te vragen om te worden omgezet naar het filmdoek. Alleen is dit NIET het geval. Het lijkt een beetje een omgekeerde wereld vermits we in een tijd leven waarin verfilmingen als paddestoelen uit de grond rijzen – maar dit boek kwam er pas NA de film.
Desondanks slaagt de schrijfster er net zo goed in om ervoor te zorgen dat Allerdale Hall tijdens het lezen tot leven komt. Dit uitzonderlijke huis dat naast zijn vreemde eigenschappen en eigenzinnige structuur schijnbaar zelfs een eigen karakter lijkt te hebben deed me een beetje denken aan het gebouw uit het Kaartenhuis van M.Z.Danielewski. Het is onvoorspelbaar én achter elke hoek lijkt een verrassing schuil te gaan.
De gotische sfeer die dit boek weerspiegelt, de grillige karakters van de personages én een eenzaam huis in verval geven dit boek een uiterst mysterieus en duister tintje. Voeg daar nog wat verdachte geluiden, nog vreemdere verschijningen én geheimen die al jaren bedolven werden onder leugens aan toe en je krijgt Crimson Peak … een boek dat me de hele tijd alert hield én niet bepaald bevorderend is voor de nachtrust.
Heel tof boek, zeker aan te raden samen met de film
Gewicht
0,368 Kg
Uit jaar:
2015
Uitvoering:
Paperback
Drukkerij
Koninklijke Wöhrmann
Uitgever(Label):
Luitingh-Sijthoff, Amsterdam
Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
DPS Design & Prepress Studio/Titan Books
Omslagbeeld:
Legendary
Typografie (Boekverzorging):
Asterik*, Amsterdam
Vertaald door:
Bert Bakker
Oorsponkelijke titel
Crimson Peak. The Official Movie Novelization
Aantal pagina's
283 excl. Epiloog+Dankwoord+Over de schrijfster
NUR/NUGI
335 Griezel- en spookverhalen, horror