Via partner
Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm , Daron Acemoglu
Artikelnummer: 9789046813720 OverzichtKLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER
Het is een van de grote wereldvraagstukken: waarom zijn sommige landen rijk en andere arm? Ligt de verklaring in culturele verschillen, het klimaat of geografische omstandigheden? Of is er een andere oorzaak? Waarom is bijvoorbeeld Botswana een van de snelst groeiende economieën ter wereld en blijven andere Afrikaanse landen, zoals Zimbabwe en Congo, ondergedompeld in geweld en armoede?
Daron Acemoglu en James Robinson laten overtuigend zien dat het de politieke en economische instituties zijn die het economische succes of falen van een land bepalen; instituties die innovatie en economische groei stimuleren en welvaart en vrede garanderen. De auteurs illustreren hun betoog met tal van fascinerende voorbeelden. Eén daarvan is Korea, een in wezen homogene staat. In Zuid-Korea legt de overheid verantwoording af aan burgers en heeft de bevolking volop economische kansen; het land is zeer welvarend. Noord-Korea wordt dictatoriaal geregeerd en kent al tientallen jaren onderdrukking en hongersnood.
Op basis van vijftien jaar veldonderzoek en historische research hebben de auteurs een nieuwe, overtuigende politiek-economische theorie geformuleerd. Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm laat ons met andere ogen naar de wereld kijken en geeft een diep inzicht in de oorzaken van armoede en rijkdom.
'Acemoglu en Robinson hebben een boeiend en zeer lezenswaardig boek geschreven.' - Niall Ferguson
'Een fascinerend boek.' - Thomas Friedman in The New York Times
'In 'Why Nations Fail' staan zo veel goede dingen, dat ik onmogelijk alles kan opnoemen' - Charles C. Mann
'Acemoglu en Robinson hebben een belangrijk boek geschreven dat het verdient te worden gelezen door politici en economen waar ook ter wereld.' - Het Financieele Dagblad
'Dit bijzonder toegankelijke boek biedt zowel specialisten als algemeen geïnteresseerden verrassende nieuwe inzichten.' - Francis Fukuyama
'Waarschijnlijk leest u net als ik het boek in één ruk uit en neemt u het daarna nog vaak ter hand.' - Jared Diamond, auteur van zwaarden & ziektekiemen
De Engelse versie van dit boek is genomineerd voor 'The 2012 Financial Times and Goldman Sachs Business Book of the Year'
Dit briljante boek geeft antwoord op de vraag waarom sommige landen rijk zijn en andere arm. Komt dat door culturele verschillen, het klimaat of de geografische omstandigheden? Daron Acemoglu en James Robinson laten overtuigend zien dat het de politieke en economische instituties zijn die het economische succes of falen van een land bepalen. Ze illustreren hun betoog met tal van fascinerende voorbeelden. Een daarvan is Korea, een in wezen homogene natie. In Zuid-Korea legt de overheid verantwoording af aan de burgers en heeft de bevolking volop economische kansen; het land is zeer welvarend. Noord-Korea wordt dictatoriaal geregeerd en kent helaas al tientallen jaren onderdrukking en hongersnood. Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm laat ons met andere ogen naar de wereld kijken en geeft een dieper inzicht in de oorzaken van armoede en rijkdom.
Daron Acemoglu is hoogleraar economie aan het MIT. Hij ontving de John Bates Clark Medal. Degenen die deze onderscheiding krijgen, worden algemeen beschouwd als belangrijke kanshebbers voor de Nobelprijs. James Robinson is politiek wetenschapper en econoom. Hij is hoogleraar aan Harvard University en een wereldberoemde Latijns-Amerika- en Afrikadeskundige.
MENINGEN: De huidige economische situatie van zowel ontwikkelde als ontwikkelende staten indachtig is dit boek verrassend relevant. De sterke focus op het belang van 'rule of law' en aanmoediging van ondernemerschap op KMO-niveau in dit boek wordt sterk onderbouwd gepresenteerd. De auteurs besteden opvallend veel aandacht aan minder bekende economische regio's zoals Westelijk Afrika en Latijns-Amerika alsook meer bekende voorbeelden in Oost-Europa. Ze vertrekken vanuit de historische achtergronden en linken deze aan de staat van de huidige economie in deze staten. Stevige lectuur en feitelijk onderbouwd.
Gekocht voor mijn dochter als cadeau, zij was er erg blij mee.
Goed geschreven en gedocumenteerde studie over de verklaring van de verschillen in economische ontwikkeling tussen landen. Een economisch-historische analyse van de rol van politiek en instituties voor economische ontwikkeling.
Het is een erg interessant boek waar ik vaak aan moet denken als ik de krant lees. Zeer veel voorbeelden die zowel dorpjes als beschavingen betreffen uit alle tijdsbeelden en regios. Hoewel erg goed geschreven is het niet een ontspannen boek om na een dag werken op te pakken.
Mooi en goed leesbaar boek...er worden niet alleen vragen beantwoord inzake dit thema maar het gehele vraagstuk wordt ook in historisch perspectief geplaatst...mooi opgezet boek...boeiende afbeeldingen, had misschien wat dunner gekund zonder veel op de inhoud in te leveren...maar een aanwinst! Er is ook een aanzienlijk goedkopere Engelse versie te koop :-)
Gewicht
0,748 Kg
Uit jaar:
2012
Uitvoering:
Paperback
Uitgever(Label):
Nieuw Amsterdam
Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Philip Stroomberg
Vormgeving binnenwerk: (255 tekens)
Yulia Knol
Vertaald door:
Chiel van Soelen+Pieter van der Veen
Oorsponkelijke titel
Why Nations Fail
Aantal pagina's
496
NUR/NUGI
686 Moderne geschiedenis (1870-heden)