Via partner
De zes freules de geschiedenis van de zussen Mitford , Laura Thompson
Artikelnummer: 9789401910729 OverzichtKLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER
Ze werden geboren met een zilveren lepel in de mond, de zes dochters van de steenrijke David Mitford, oftewel Lord Redesdale. Ze dansten in een satijnen jurk op de debutantenbals in het interbellum en waren voorbestemd om een goed huwelijk te sluiten. Maar het liep allemaal anders.
Nancy kreeg de interpunctie nooit onder de knie maar was een rasverteller en haar romans werden bestsellers in de jaren veertig. De blauwogige Pamela werd boerin en waakte moederlijk over haar kuikens. Diana was de begeerlijke vrouw van haar generatie, maar ze verliet de miljonair Bryan Guinness voor de Britse fascistenleider Oswald Mosley. Unity was een vorig bewonderaar van de nazi's , werd gezelschapsdame van Hitler en schoot zichzelf door het hoofd toen england de oorlog verklaarde aan Duitsland. Jessica was communist, liep weg met volgens geruchten de bastaardzoon van Churchill en vertrok naar Amerika. Alleen Deborah voldeed aan de verwachtingen: ze werd hertogin van Devonshire. Haar enige ondeugd was dat ze van Elvis Presley hield...
'De zes freules' van Laura Thompson is het verhaal van de zussen Mitford, zes dochters uit een oude Engelse adellijke familie. Ze schitterden op de debutantenbals in het interbellum. Allemaal waren ze voorbestemd om een goed huwelijk te sluiten. Maar het liep heel anders.
Nancy werd bestsellerauteur, en beschreef de gebruiken van haar stand. Pamela had een relatie met John Betjeman, hield van het landleven en werd kippenfokker. Diana was fascist en trouwde met Oswald Mosley, de leider van de Britse fascistenpartij. Unity was fan van Hitler en schoot zichzelf door het hoofd toen Groot-Brittannië de oorlog verklaarde aan Duitsland. Daarna bleef ze nog vier jaar in leven. Jessica was lid van de Amerikaanse communistische partij. Deborah trouwde en werd de hertogin van Devonshire. Maar stiekem was ze idolaat van Elvis Presley en had ze haar studeerkamer volhangen met plaatjes van the king.
Dit boek is een verzameling onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhalen. Laura Thompson beschrijft de rol van de elite, op een moment in de geschiedenis dat de adel haar traditionele rol verloor. Alle ideologieën van de twintigste eeuw komen voorbij in deze biografie, die leest als een roman. Met fotokatern.
'Thomson is op dreef in haar fijne psychologische analyses van elk van de zussen.' - Nouveau
'genegenheid, jaloezie en haat wisselen elkaar af in deze aangrijpende familiesaga.' - The Times
MENINGEN: Over elk van de zussen Mitford valt een vuistdikke biografie te schrijven. Hoe kan het dat binnen één aristocratisch Engels gezin een dochter zich aangetrokken voelde tot het fascisme, een tot het nazisme en de derde tot het communisme? En niet zomaar aangetrokken tot de ideeën, zoals wellicht meer mensen in die tijd, maar Diana verliet zelfs de miljonair Bryan Guinness (van het bier) om te trouwen met Oswald Mosley, de leider van de Britse fascistenpartij. Unity reisde regelmatig naar Duitsland om de Führer in eigen persoon te ontmoeten en was misschien wel zijn minnares. Dan was er nog Nancy, die de interpunctie nooit onder de knie kreeg maar wel heel goed kon schrijven, en die de gebruiken van de adel tot begin twintigste eeuw beschreef in bestsellers als The Pursuit of Love. Ook Jessica, die zich aansloot bij de communistische partij in Amerika, wist haar schrijftalent te benutten en verkocht vele exemplaren van The American Way of Death, over de commercialisering van uitvaarten in de Verenigde Staten. Pamela was haar tijd ver vooruit met haar fascinatie voor het landleven, vergeten groenten, zelfgemaakte stoofpotten en oude kippenrassen. Deborah tot slot, trouwde met de hertog van Devonshire en werd kasteelvrouwe van Chatsworth House. Het is een knappe prestatie van Laura Thompson dat ze al deze verhalen weet te vervlechten tot één verhaal, waarin alle ideologieën van de twintigste eeuw voorbijkomen. Het leven van de Engelse adel, die tot begin twintigste eeuw een bijna onaantastbare positie had, blijft fascinerend met haar jachtpartijen, landhuizen en taalgebruik.
Het verhaal van de Mitfordzussen is superinteressant, maar deze biografie is zo onlogisch opgebouwd, dat het moeilijk is je aandacht erbij te houden. Ik heb geen idee welke volgorde ze hanteert, maar met chronologie, persoon of onderwerp heeft het niets te maken. Echt heel jammer, want op zich schrijft ze goed en het onderwerp is enorm interessant.
Het wel en wee van zes Engelse adellijke zussen tijdens het interbellum en oorlogstijd. Ik had me op het boek verheugd, maar wat viel het tegen. Dat een aantal van hen ronduit fascistisch is geweest was me al bekend. Dat de rest, gelukkig, prettiger gestoord was ook.
Maar wat heeft de schrijfster, Laura Thompson, er een irritant verhaal van gemaakt. Vooral de wijze waarop zij zich in allerlei bochten wringt om de nazisympathieën van de familieleden goed te praten is bijna onverdraaglijk. Op twee-derde heb ik het boek dicht geslagen
Gewicht
0,658 Kg
Uit jaar:
2017
Uitvoering:
Paperback
Uitgever(Label):
Omniboek, Utrecht
Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Suzan Beijer grafisch ontwerp
Omslagbeeld:
Bridgeman Images
Vormgeving binnenwerk: (255 tekens)
Studio Mol
Vertaald door:
Arnout van Cruyningen
Oorsponkelijke titel
Take Six Girls
Aantal pagina's
408
NUR/NUGI
320 Literaire non-fictie algemeen