Via partner
Franse kinderen gooien niet met eten opvoedadviezen uit Parijs , Pamela Druckerman
Artikelnummer: 9789460031090 OverzichtKLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER
Hoe lukt het Franse ouders zulke welopgevoede kinderen te hebben en ook nog eens een volwaardig eigen leven te leiden?
Frans ouderschap heeft geen internationale reputatie, zoals Franse kaas of Franse wijn. Franse ouders zeggen zelf dat ze niets bijzonders doen. En toch slapen hun kinderen vanaf een maand of twee, drie de hele nacht door. Ze eten zonder gejengel volledige maaltijden, inclusief groente. Ze schreeuwen niet in restaurants. En als men ergens op bezoek gaat, spelen de kinderen rustig met elkaar terwijl de volwassenen praten.
Ook het moederschap is in Frankrijk een heel andere ervaring dan bij ons. De overbelaste moeder die geen tijd heeft voor zichzelf, bestaat niet. Franse moeders gaan ervan uit dat zelfs de beste ouders niet continu in dienst staan van hun kinderen en dat er geen enkele reden is om je daar schuldig over te voelen. Ze treden op met een jaloersmakend rustige autoriteit.
Het Franse ouderschap zou natuurlijk niet veel waard zijn als het vreugdeloze kinderen produceerde. Maar Franse kinderen zijn net zo levendig, creatief en onderzoekend als die van ons. Ze zijn alleen veel beter opgevoed en hebben meer zelfbeheersing. Ze hoeven niet 24 uur per dag vermaakt te worden en ontdekken de wereld in hun eigen tempo. Wat zijn de geheimen van dit land vol goede slapertjes, gourmet-etertjes en hun ontspannen ouders? Met een notitieboekje in haar luiertas ging Pamela Druckerman, (voormalig verslaggever voor The Wall Street Journal), op onderzoek uit.
Ze ontdekt dat Franse ouders extreem streng zijn wat betreft sommige zaken, en opvallend toegeeflijk wat betreft andere. En ze realiseert zich dat een andere ouderschapsfilosofie je nog niet tot een ander soort ouder maakt. Dat vraagt een heel andere kijk op wat een kind eigenlijk is.
MENINGEN: Andere, betere aanpak voor opvoeders van verwende, losgeslagen kinderen die denken dat alles om hen draait. Op een leesbare luchtige manier geschreven. Leuk boek!
Dit boek beschrijft de verschillen tussen hoe ouders en scholen met kinderen omgaan en hoe ze tegen kinderen aankijken in Frankrijk en Amerika vanuit de pen van een moeder van twee jonge kinderen die vanuit Amerika in Parijs is gaan wonen. Het is heel interessant om te lezen hoe anders er met kinderen wordt omgegaan en wij kunnen er in Nederland nog iets van leren. Het boek geeft stof tot nadenken.
Dit is een echte aanrader voor nieuwe ouders! Het is in verhaalvorm en leest erg makkelijk. In het verhaal krijg je een paar hele nuttige tips mee en leer je bepaald gedrag van je pasgeboren kind beter te begrijpen en te herkennen. Ook leer je omgaan met bepaald gedrag en gewoontes van verschillende culturen beter te begrijpen.
Een verhelderend boek en daarom beslist een aanrader. Als het om opvoeden gaat, is Nederland in feite een verkapt Angelsaksisch land. Hyperouders, helikopterouders, ouders die verhaal komen halen als de leerkracht straf uitdeelt... alles wat je in Amerika en Groot-Brittannië tegenkomt, vind je ook in de Lage Landen. Het boek van Druckerman werkt dan prettig relativerend. Het kan beslist geen kwaad om zo af en toe de Franse slag te omarmen!
Het is leerzaam en hilarisch.
Ontzettend leuk boek waarin er met een knipoog gekeken wordt naar opvoeding. Goede tips, veel humor en door de relativerende manier van schrijven ook een ondersteunend voor nieuwe ouders. Ik heb er erg van genoten!
Opvoeden op z'n Frans, hoe werkt dat? In dit boek deelt Pamela Druckerman haar ervaringen. Druckerman is een uit New York afkomstige journaliste die nu met haar Britse man in Parijs woont. Als ze zwanger raakt betreedt ze een nieuwe wereld; die van de Franse moeder.
Druckerman kijkt als een buitenstaander naar het Franse opvoedsysteem. Omdat zij zelf Amerikaanse is, wordt de Franse manier van opvoeden vergeleken met de Amerikaanse. Soms zijn dat schijnbaar uitersten. Daar zit ook de crux; eigenlijk zitten wij Nederlanders er een beetje tussenin. Het boek is dus niet zozeer toegespitst op Nederland, eerder op Frankrijk en Amerika. Dit betekent niet dat je er niet van kan leren. Integendeel, beiden opvoedfilosofieën hebben voors en tegens. Maar het blijkt wel dat Druckerman haar Parijse opvoednormen veel ophemelt ten koste van de Amerikaanse tegenhanger.
Het boek wordt opgebouwd in verhalende vorm en leest daarom makkelijk weg. Elk hoofdstukje gaat over een ander onderwerp. In het boek worden alle stadia van het opgroeien tot ongeveer het 4e levensjaar genoemd. Van zwanger worden en bevallen tot aan doorslapen en de peuterspeelzaal. Er is afwisseling tussen anekdotes en interviews met experts. Druckerman heeft haar research gedaan, en dat is fijn.
Een prettig boek met praktische tips uit Parijs. Geschikt voor elke opvoeder en eenieder die in opvoedingstheorieën geïnteresseerd is. Ook voor mensen die anders misschien niet zoveel lezen.
Superleuk boek, helder en overtuigend. Inmiddels zijn mijn kids 4 en 6 (oh, had ik die tips over doorslapen maar eerder gehad...) maar ik heb er nog dagelijks plezier van.
Inmiddels in VS ook het 'vervolg' gekocht: het boek in 100 tips. Heel goed om regelmatig na te lezen.
Indrukwekkend: Parijse crèchemenu.
Belangrijkste tip: Eet alleen op de vaste eetmomenten en biedt verschillende gangen aan - ook goed voor je eigen smaakontwikkeling en eetpatroon :-)
Super leuk boek om te lezen, onze zoon is net geboren en we wilde wat informeels lezen over opvoeding. echt een aanrader
Gewicht
0,421 Kg
Uit jaar:
2012-2015
Uitvoering:
Paperback
Drukkerij
Wilco, Amersfoort
Uitgever(Label):
Balans, Amsterdam
Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Nico Richter
Omslagillustratie:
Nathaly Beauvois (Getty Images)
Auteursfoto (Portretfoto):
Benjamin Barda
Typografie (Boekverzorging):
Peter Verwey, Heemstede
Zetwerk:
Peter Verwey, Heemstede
Vertaald door:
Henny Corver
Oorsponkelijke titel
Bringing up bébé. One American Mother Discovers the Wisdom of French Parenting
Aantal pagina's
303 excl. Bibliografie
NUR/NUGI
320 Literaire non-fictie algemeen