Via partner
Leer voelen wat je wilt voelen Zenvol omgaan met emotie - Basisboek zentraining 2 - , Rients Ranzen Ritskes
Artikelnummer: 9789056702724 OverzichtKLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER
In Leer voelen wat je wilt voelen beschrijft Rients Ritskes hoe zen helderheid kan scheppen in de verwarrende werkelijkheid van gevoelens en emoties. De definities die worden gegeven zijn even eenvoudig als vernieuwend en scheppen een duidelijkheid waaraan dringend behoefte is. Waar de westerse psychologen elkaar aftroeven met steeds ingewikkelder theorieën, probeert Ritskes een heldere uiteenzetting te geven waarin iedereen zich kan herkennen. Deze methode is eenvoudig te toetsen en toe te passen in de praktijk. Dit boek leest als een reisgids door je eigen bewustzijn en gevoelswereld en is bedoeld voor iedereen die hierin de weg beter wil leren kennen. Ritskes' nuchtere en duidelijke manier van schrijven, onderbouwd met veel praktische voorbeelden en adviezen, zorgt ervoor dat iedereen zich snel thuisvoelt in de wereld van emotie en gevoel.
Rients Ritskes (1957) is auteur van meerdere praktische boeken over zen en is hoofdopleider
van Zen.nl. Dit is behalve een opleidingsinstituut voor zenleraren ook een samenwerkingsverband van 33 Zen.nlvestigingen in Nederland. Zenmeditatie is een techniek die als training te vergelijken is met mentale fitness. Rients Ritskes beoefent nu bijna 40 jaar zen.
"Door het lezen van dit boek heb ik beter inzicht gekregen in de complexe samenhang van gevoel en emotie."
Herman Wijffels
MENINGEN: Bewustwording van eigen interpretaties en het invullen van gedachten door je daar niet mee te vereenzelvigen geeft rust en opent de deur naar wie je in de kern mag zijn. Door 2 x daags meditatie naar hoe emoties (afkeer van en verlangen naar) je kunnen afhouden om je eigen bestaan te voelen geeft verlichtiging en een heldere geest. Het meeste treffende vind ik dat de auteur zijn ervaring deelt: "Het is mogelijk om je 70 % van de tijd goed te voelen." Voelen is dan een objectieve fysieke waarneming. Het bewustworden daarvan vraagt oefening en tijd voor jezelf nemen. Dit "offer" is niets vergeleken de opbrengst voor je eigen geluk en keuzes. Een nog groter geluk is om ook anderen te inspireren die jouw ruimte opmerken. Dit boek helpt daarbij door niet alleen te lezen maar ook te doen.
Het boek is een praktische handleiding, maar meer ook niet. Het is ontzettend niet-poëtisch geschreven. Daarbij vind ik dat er teveel woorden gebruikt zijn om te weinig te vertellen. Om deze reden vind ik het geen boek om te lezen om geïnspireerd te raken, daar zijn een heleboel betere boeken voor te vinden.
Ik kreeg het idee dat Rients Ritskes een goede leraar is, maar geen echte schrijver. Er staan een heleboel goede dingen in, maar ik werd een beetje geïrriteerd door de overvloed aan voorbeelden uit zijn eigen ervaring. Het begon erop te lijken dat hij met zijn inzicht elk willekeurig probleem kon oplossen (kort door de bocht: "de artsen stonden voor een raadsel, maar ík doorzag het probleem meteen"). Zen mag dan de oplossing zijn op veel problemen; het is niet het geval dat álle problemen ermee opgelost worden. Deze nuance miste ik. Een beetje meer bescheidenheid zou een zenleraar beter staan.
Ik heb met plezier het andere boek van Ritskes gelezen, 'leer denken wat je wilt denken' en ik vond dit ook een nuttig boek voor mijn meditatie praktijk. Dit boek voegt hier echter niet veel meer aan toe en lijkt er een beetje aan de haren bijgesleept. Veel herhalingen en niet heel erg ter zake doende anekdotes. Bovendien lijkt het alsof de schrijver nogal geniet van zijn eigen bijzonderheid en wat minder bezig is met een verhaal waar de lezer werkelijk iets mee kan.
Meerdere decennia zen-ervaring gedestilleerd in een boek vol praktische inzichten. Je moet hierbij wel zelf aan de slag en zelf vanuit je eigen beleving open staan voor hoe dit bij jezelf resoneert in jouw specifieke geest. Als je daar nieuwsgierig naar bent en je niet direct vervalt in het verdedigen van je eigen ego en roestige patronen dan kan er een wereld voor je open gaan. Top in combinatie met een introductie of vervolgcursus zen.
Persoonlijk vond ik het praktisch taalgebruik een verademing in tegenstelling tot sommige meer poëtisch en semi mysterieus geschreven tegenhangers. Die begrijpbaarheid betreffende zo een onderwerp is een hele kunst.
Veel te veel herhaling, chaotisch en associatief. Riens Ritskes spreekt zichzelf met regelmaat tegen en het ontbreekt hem aan bescheidenheid (wat mijns inziens niet past bij een zenleraar) Hij pretendeert een heldere geest te hebben en zoveel als mogelijk vrij te zijn van zijn zogenaamde 'bubbels' maar als lezer ervaar ik zijn geschreven tekst als nog vol van bubbels: hij propageertj
ook maar slechts een zienswijze waar zijn eigen mening teveel in doorklinkt. Door dit te lezen twijfel.ik zelfs of ik wel.door moet gaan met meditatie.
Zen training ervaar ik als erg waardevol in mijn leven. Echter, ik weet weinig van de achterliggende geschiedenis, filosofie en evenmin van de huidige wetenschappelijke inzichten op dit gebied. Daarom de boeken van Ritskes ter hand genomen. In de hoop meer te leren, zowel op cognitief als practisch gebied.
Ritskes beweert met dit boek helder en eenvoudig uit te leggen wat voelen, gevoel en emoties zijn en hoe zij zich onderling tot elkaar verhouden (en hoe Zen training je kan helpen je te voelen zoals je je wilt voelen). Gaandeweg het boek lezende, raakte ik steeds meer teleurgesteld. Ritskes lijkt vooral erg vol van zichzelf. Waar hij wetenschappers bekritiseert om het niet goed begrijpen van emoties e.d., zal hij wel even uitleggen hoe het zit. Hij doet bewering na bewering zonder deze ook maar op enige manier te onderbouwen (behalve jarenlange persoonlijke ervaring) en schroomt er niet voor om iemand die na 20 jaar nog steeds verdriet heeft van het verlies van een partner in een hoekje te plaatsen. Nee, hijzelf heeft het allemaal veel beter op orde, dankzij zijn geweldige Zen beoefening uiteraard. Het boek zit ook vol met herhalingen van voorbeelden en bevat eigenlijk maar zeer weinig originele informatie (zeker voor wie ook ‘denken wat je wil denken’ heeft gelezen). Ergens bekruipt het gevoel dat Ritskes de bubbel van zijn vader om een bepaalde studie te doen heeft vervangen met de bubbel van aanzien van het zijn van een “Zen meester”. En precies daardoor lijkt hij dat niet te zijn.
Gewicht
0,41 Kg
Uit jaar:
2012-2014
Uitvoering:
Paperback
Drukkerij
Ten Brink, Meppel
Uitgever(Label):
Milinda , Rotterdam
Tekeningen van:
DaiDo Maas
Typografie (Boekverzorging):
Het vlakke land, Rotterdam
Aantal pagina's
335
NUR/NUGI
739 Oosterse filosofie