Via partner
Barstensvol leven een pleidooi voor vitale voeding , Petra Essink
Artikelnummer: 9789060388082 OverzichtKLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER
Vitaliteit is een populair woord in tijden van klimaatverandering, alarmerende achteruitgang van de biodiversiteit en boerendemonstraties. Je komt het woord tegen op de sportschool, bij de groenteboer, de huisarts, de psychiater, in de landbouw en in de (voedings)wetenschap. Het trendy karakter van het begrip heeft alles te maken met het 'op de tocht staan' ervan. De zorgelijke ontwikkeling van een hele serie zogenaamde 'welvaartsziekten' en de achteruitgang van de vruchtbaarheid van onze landbouwgronden zijn twee fenomenen die laten zien dat op veel levensgebieden een tekort aan vitaliteit ervaren wordt. Ondanks dat vitaliteit 'in' is, is het tot op heden wetenschappelijk gezien, een ongrijpbaar fenomeen. Ook in de voedingswetenschap weet men er nog geen raad mee. Dit is de reden dat de vraag die steeds vaker klinkt '- is biologische (dynamische) voeding gezonder? -, van uit deze hoek niet beantwoord kan worden. Wat is vitaliteit? Wat is vitale voeding? Hoe verbouw je vitale voeding? Hoe onderzoek en bepaal je de vitaliteitswaarde van voeding? En wat doet vitale voeding met je gezondheid? Deze vragen komen in dit boek aan bod. De verhalen van verschillende boeren, artsen een kok, bodemkundigen, een zaadteler en diverse wetenschappers, allen pioniers en tevens specialisten op het gebied van voedingsvitaliteit, laten van veel en soms onverwachte kanten licht schijnen op dit begrip. Wat in al hun verhalen naar voren komt is dat vitaliteit een duidelijke relatie heeft met veerkracht en met 'de mate van' authenticiteit van planten, dieren, mensen en landbouwbedrijven. Dit inzicht brengt het antwoord op de vraag - is biologisch (dynamisch) gezonder?- een stuk dichterbij! Dit boek leent je om helder(der) te denken en spreken over het levende aspect van voeding. Het erkennen en vervolgens verzorgen van de vitaliteitswaarde van onze voeding - te beginnen met het (weer) vruchtbaar maken van onze landbouwgronden - is volgens de schrijvers van dit boek van groot belang voor de toekomstige gezondheid van alle levende wezens.
MENINGEN: Bewust zijn van wat je eet en hoe je dat lekker kan klaarmaken.
Een boek over bio-dynamische voeding en landbouw vanuit verschillende professionals en mensen uit de praktijk. Het leest makkelijk met heldere voorbeelden, pakt me door te praktijkverhalen en maakt prachtig duidelijk waarom bio-dynamisch zo'n goede keuze is voor mens, aarde, plant en dier.
Een prachtig boek wat uitlegt wat voeding eigenlijk is. Niet een opsomming van koolhydraten, eitwitten, vetten en mineralen maar dat er een samenhang is wat van belang is voor een goede kwaliteit van een product.
Heel boeiend, eyeopener
In dit boek vind je geen populaire praatjes, geen bangmakerij, geen goeroes, geen superfoods, maar een goed gedocumenteerd verhaal. Leidraad van het verhaal is het ontstaan en behoud van vitaliteit of levenskracht in bodem, planten en dieren en wat dit betekent voor de voedingskwaliteit.
Genoeg informatie voor iedereen die zich goed, gezond en bewust wil voeden of misschien nog wat twijfelt over het nut van biologische en biologisch dynamische voeding.
Super interessant boek.
Hele brede kijk op wat voeding goed maakt