Via partner

Schrijven kreng! , Lisette Jonkman

Artikelnummer: 9789021809823
Artikel 43 van 79
€ 10,00 (inclusief btw)
Overzicht

KLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER

Tips & trucs van de grappigste schrijfster van Nederland. Voor iedereen die bruist van de ideeën maar bang is voor de knipperende cursor.

Voor iedereen die bruist van de ideeën, maar bang is voor de knipperende cursor

Je wilt een romantisch, grappig en meeslepend verhaal schrijven, maar hebt geen idee waar je moet beginnen? Of misschien zit je vast in een verhaal en kun je wel wat tips gebruiken om verder te gaan? Schrijfster Lisette Jonkman deelt haar tips, blunders en misstappen met je.

Wat vind je van dit boek?
* valkuilen die wel heel erg lekker liggen;
* de meest gebruikte schrijfontwijkende smoezen;
* manieren om intspiratie te forceren;
* schrijfstopwoordjes;
* en nog veel meer!

Na het lezen van dit boek wil je nog maar één ding: verder met dat manuscript!

Tips & trucs van de grappigste schrijfster van Nederland

Lisette Jonkman (1988) schreef de romans Glazuur, Verkikkerd en Verslingerd. Toen ze begon met schrijven, wenste ze vurig dat er een boek vol tips bestond speciaal voor haar eigen genre. In Schrijven kreng! helpt ze je op haar humoristische wijze verder naar de volgende fase van je schrijfproject.

MENINGEN: Dit is echt een must-have voor iedereen die graag een boek wil schrijven. Ik heb ontzettend genoten van de dosis humor die Lisette hierin heeft gegooid. Het is zo prettig weglezen!
Je krijgt meteen zin om aan je boek te beginnen. Dit boek is zijn prijs absoluut waard.

Een mening vormen over een boek is eenvoudig. Een mening vormen over een boek dat geschreven is door iemand waar je van houdt, is een stuk lastiger. Daarom begon ik enigszins met tegenzin aan Schrijven Kreng!, om twee redenen. Ik hou niet van boeken die mij regels opleggen, en, belangrijker nog, wat als ik het een kutboek vond? Ik hou van eerlijkheid, maar ik zeg nog liever tegen Lis dat die broek haar billen dik maakt, dan dat ze een baggerboek neergepend heeft.
Gelukkig duurde de twijfel niet lang. Toen ik op de eerste pagina hardop in de lach schoot, iets dat me nooit, maar dan ook nooit gebeurt tijdens het lezen, wist ik dat ik me geen zorgen hoefde te maken. Nouja, behalve om mijn reputatie dan, omdat mijn mede-treinreizigers zich afvroegen waarom ik als een Volvo met startproblemen aan het gieren was (vergelijkinkje, geleerd van Lis).
Ik kan tien pagina’s volschrijven over waarom ik Schrijven Kreng fantastisch vind, maar eigenlijk komt het neer op één ding: vanaf het moment dat je begint met lezen, voelt het letterlijk alsof de hemel zich opent en het licht van helderheid zich boven je openbaart. ‘Echt? Letterlijk?’ Hoor ik Lis in mijn achterhoofd zeggen. ‘De hemel wordt letterlijk opengereten?’ Ja, letterlijk, althans zo voelt het (hm, misschien dan toch figuurlijk). Alles dat Lisette uitlegt in het boek voelt zo ontzettend logisch en duidelijk, dat je zonder enige twijfel als waarheid accepteert, maar vooral ook begrijpt waarom het zo is. Heb je ooit The Matrix gezien? Dat moment dat Neo werd aangesloten op de machine en een Kung-Fu programma kreeg toegediend? Dat is het gevoel dat ik had toen ik de laatste pagina van Schrijven Kreng! omsloeg: ‘I know kung-fu!’ Goed, geen idee hoe kung-fu moet, maar in één klap was me duidelijk wat ik verkeerd deed bij het schrijven.
Daarmee is Lisette tijdens het lezen je grootste vriendin én je grootste vijand. Vijand omdat ze je keihard met je neus op de feiten drukt: Jij. Doet. Dingen. Verkeerd. Met het schaamrood op de kaken las ik hoe slecht het is om drie uitroeptekens te gebruiken, zinnen te eindigen met drie puntjes, leestekens door elkaar te gebruiken, of personages te laten fluisteren, waardoor ze in plaats van lief veranderen in absolute creeps. Maar ze is ook je grootste vriendin, omdat ze je direct daarna het gevoel geeft dat je absoluut niet de enige bent die dit doet, maar je vervolgens ook de tools en informatie geeft om het beter te doen.
Al zo lang als ik schrijf, heb ik mijn best gedaan om de regels te negeren, coole anarchist als ik ben. Maar de grote kracht van Schrijven Kreng! is dat Lisette je absoluut niet vertelt hoe je het moet doen, ze vertelt je hoe je het kúnt doen en dat maakte voor mij een wereld van verschil. Alles dat zij heeft geleerd tijdens haar opleiding, plus haar ervaring, heeft ze verwerkt in een praktische, behapbare gids, doorspekt met humor en gênante bekentenissen, waardoor ze je het gevoel geeft dat je jezelf een dure en tijdrovende opleiding hebt bespaard, hetgeen ik niet anders kan noemen dan een prachtig cadeautje.
Van Schrijven Kreng zul je leren. Héél veel leren. Maar daarnaast is het vooral een heerlijk boek om te lezen, waarbij echt belachelijk vaak hardop zult moeten lachen, simpelweg omdat de tekst op de achterflap klopt; Lisette is oprecht de grappigste schrijfster van Nederland. Schrijven Kreng! heeft daarmee voor mij de titel schrijfbijbel verdiend (al was het alleen maar omdat ik de Bijbel ook hysterisch grappig vind) en ervoor gezorgd dat ik een volledig nieuwe waardering heb voor poep en piemels. Waarom? Daar kom je maar op één manier achter.
Lezen Kreng!

Het boek ‘Schrijven kreng’ van Lisette Jonkman is een grappig boek om te lezen als je van schrijven houdt en eigenlijk wel een boek zou willen schrijven. De titel van dit boek alleen al is geweldig! Het boek geeft je net dat zetje om te gaan beginnen aan het boek dat je in je hoofd al een paar honderd keer geschreven hebt. Daarnaast staan er allerlei tips in die handig zijn voor schrijvers. Zoals ‘Stop de stopwoordjes’. Volgens schrijfster Lisette Jonkman heeft iedereen stopwoordjes en zo hebben schrijvers dat ook. Let daar op bij het schrijven! Laat anderen die je boek meelezen daar ook op letten, want zelf zie je het niet altijd meer. Favoriete stopwoordjes van Nederlandse schrijvers zijn bijvoorbeeld: dus, echt, een beetje, vervolgens, toen, vaak en leuk. Dus altijd al een boek willen schrijven? Lezen dit boek kreng...

Ik behoorde al niet meer tot de doelgroep op het moment dat het genre werd bedacht, of in ieder geval op het moment dat het genre de naam ‘chicklit’ kreeg. Toch bestelde ik dit boekje omdat ik behoefte had aan schrijftips en bemoedigende woorden. Het boekje maakt ook waar wat het belooft: het geeft handige schrijftips en zet je, zij het op ietwat onbehouwen wijze, aan om nu eindelijk eens iets aan die schrijfwens te gaan doen. Over de inhoud heb ik op zich weinig klachten, al ben ik na het lezen niet geneigd om me in de chicklit te storten.
Wat ik echter uitermate storend vond, is de manier waarop de boodschap verpakt is. De vormgeving is niet gewoon wat je ‘onrustig’ zou noemen, nee, ze is ronduit hysterisch! Tot vijf verschillende lettertypes op één bladzijde, tekst in verschillende kleuren, witte tekst in zwarte blokjes, tekeningen op de achtergrond, tekeningen en fotootjes van de schrijfster in de marge, zelfs fotootjes van het konijn van de schrijfster... Het boek lijkt wel een kruising tussen een agenda van de Happinez en een schoolagenda voor dweperige tienermeisjes.
En waarom al dat Engels? Te pas en te onpas worden Engelse woorden en uitdrukkingen gebruikt. Waarom niet gewoon Nederlands? Of loop ik hopeloos achter? Waarom 'awkward' en niet ‘ongemakkelijk’. Of waarom 'priceless' en niet ‘onbetaalbaar’? De schrijfster ‘praat op papier’, met klemtonen en nadrukken en uitroepen en verzuchtingen en heel veel Engels... Ik hoorde in mijn hoofd soms de cast van Friends bezig. Vooral dan Phoebs. Yay!
Op het boekje hoort eigenlijk de volgende waarschuwing te staan: ‘Voor chicks tot 29 jaar. Niet geschikt voor taalpuristen en epilepsiepatiënten.’

Ikzelf gebruik werkelijk ieder excuus om níet om vijf uur ’s ochtends met tandenstokertjes tussen mijn oogleden verder te werken aan mijn bibliotheek van onvoltooide werken. Werk, kinderen, huis, was, welzijn, eten, drinken, vrienden, verhalen van anderen lezen, observeren, leren, slapen, leven, Facebook, Twitter, krant, liefde, verliefd, ziek zijn, beter worden, kruimeltjes verzamelen, zwemmen in het diepe en luchtkastelen bouwen. Iedere ochtend word ik wakker met het voornemen om vanavond, ja, vanavond als iedereen slaapt, achter mijn laptop plaats te nemen en door te gaan waar ik het op een bepaald moment af heb laten weten. Maar iedere keer word ik weer wakker met slechts de verhalen uit mijn dromen.
Maar nu is het twaalf uur geweest. Er is een nieuw, vers jaar waarin weer alles mogelijk is. Ik ga het doen. Ik wil volgend jaar rondom deze tijd terugkijken op avonden waarop ik naar Lisette en vooral mijn eigen wil heb geluisterd. Volgend jaar rondom deze tijd word ik wakker met verhalen van inkt, in plaats van lucht.
Lisette Jonkman (1988) is auteur van de romans Glazuur, Verkikkerd en Verslingerd. Toen ze begin met schrijven, wenste ze vurig dat er een boek vol tips bestond speciaal voor haar eigen genre: chicklit. Met vallen en opstaan leerde ze de ins en outs van een goed verhaal, feedback verwerken, het inzetten van social media en nog veel meer. In Schrijven kreng! helpt ze je op haar eigen humoristische wijze verder naar de volgende fase van je schrijfproject. Laat je verleiden om die knipperende cursus over het beeldscherm te laten snellen. Als iemand het kan, is het Lisette!
In Schrijven kreng! zeg je: ‘Ik kan echt niet schrijven als er mensen mee zitten te lezen.’ Wat gebeurt er met je als iemand meekijkt over je schouder?
‘Helemaal niets, haha! Ik kan het echt niet. Het mooie van schrijven is dat het niet de eerste keer perfect hoeft te zijn. De eerste versie is helemaal van mij, die mag zo slecht zijn dat het pijn doet aan mijn ogen, als ik hem maar schrijf. Daarna kan ik schaven zoveel ik wil. Als er iemand mee zit te lezen terwijl ik die eerste versie tik, klap ik dicht. Dan komt er geen letter meer op papier voordat ik zeker weet dat mijn meelezer zijn aandacht ergens anders op heeft gericht.’
Je vertelt ook over de Schrijf van Vijf. Wat voor soort schrijver kan je volgens jou nou het beste zijn? En welke zou jij het liefst willen zijn als je mocht kiezen?
‘Ik weet niet of er één soort schrijver is die per definitie het best werkt. Zoals je in het boek kunt lezen heeft iedere schrijverssoort zijn eigen valkuilen, dus ik denk dat het allerfijnst is als je de verschillende soorten kunt combineren. In mijn eerste versie wil ik tijdens het uitdenken graag een Planner zijn, maar tijdens het schrijven vind ik het echt niet erg als de Labrador in mij het af en toe overneemt. Tijdens het redigeren verander ik vaak in een Perfectionist en tussendoor borrelt er ook regelmatig iets naar boven dat best in de categorie ‘Ideeënfabriek’ kan vallen. Als je weet wat voor jou werkt – en ook wat níet werkt – ontwikkel je vanzelf een schrijftactiek die het best werkt.’
Er bestaan verschillende boeken over schrijven. Wat maakt jouw boek uniek?
‘Tijdens het schrijven hield ik steeds in mijn hoofd dat ik de lezer graag handvatten en tips wilde geven, maar geen regeltjes wilde opleggen. Ik vertel wat voor mij werkt, hoe ik dingen aanpak en wat volgens mij goede manieren zijn om je verhaal en personages op te bouwen. Tot nu toe krijg ik heel veel positieve reacties op de ongedwongenheid van Schrijven kreng!, dus ik geloof dat ik voorzichtig mag zeggen dat ik dat doel wel bereikt heb.’

Zelfs als professioneel schrijver heb je af en toe inspiratie nodig... en een schop! Zeker wanneer je wel een boek wil schrijven maar nooit de creativiteit of de tijd of de inspiratie of een goed gevoel of.... hebt. Wat is Schrijven kreng! dan een heerlijk boek om jezelf tot de orde te roepen. Geen regels over hoe het moet, maar boordevol ideeën om te schrijven, op een ontzettend vrolijke manier geschreven. ZIN, dat is wat ik er van kreeg, en meteen een spontaan idee voor een verhaallijn. En dan te bedenken dat ik nog maar op pagina 23 ben. Dat boek gaat er komen!

Gewicht
0,397 Kg

Uit jaar:
2014

Uitvoering:
Paperback

Uitgever(Label):
Luitingh-Sijthoff, Amsterdam

Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Studio Marlies Visser

Auteursfoto (Portretfoto):
Bonnita Postma

Omslagbeeld:
Esra Røise, Unit Creative Management

Vormgeving binnenwerk: (255 tekens)
Studio Marlies Visser

Tekeningen van:
Beeld binnenwerk: Lisette Jonkman+ Studio Marlies Visser+Getty Images, Thinkstock+Rijksmuseum,, Amsterdam

Aantal pagina's
221

NUR/NUGI
320 Literaire non-fictie algemeen

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Links

DVDs

Videogames

Games

© 2018 - 2025 Zoek2ehands.nl - Zoek 2ehands | sitemap | rss