Via partner

De weg naar huis , Yaa Gyasi

Artikelnummer: 9789023499954
Artikel 216 van 255
€ 13,00 (inclusief btw)
Overzicht

KLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER

Twee halfzussen, Effia en Esi, groeien apart van elkaar op in het achttiende-eeuwse Ghana. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelsman, om vervolgens in weelde te leven. Esi wordt gevangengenomen, verkocht als slaaf en op de boot naar Amerika gezet. Weg naar huis vertelt over de levens van de nakomelingen van Effia en Esi in de daaropvolgende driehonderd jaar. Yaa Gyasi beweegt zich vrijelijk door de geschiedenis en tussen twee continenten – van de stammenstrijd en slavernij in Ghana naar de Burgeroorlog in Amerika, en van de kolenmijnen in het zuiden van de Verenigde Staten naar de volksverhuizingen richting Manhattan in de twintigste eeuw – en schetst zo een krachtig en indringend portret van volken in beroering.

MENINGEN: Ik heb dit boek als recensie boek mogen lezen voor Libelle Leest. Wat een debuut is dit! Zo mooi geschreven, zo oprecht en zo puur. De zwaarte van de geschiedenis sijpelt door het complete verhaal waardoor ik wederom besefte wat de mensen elkaar aandoen en aangedaan hebben. Toch leest het boek zeker ook weg als een prachtig omvangrijk verhaal. Het is echt ongelooflijk dat dit een debuut is. Achteraf las ik dat Yaa Gyasi zeven jaar aan dit boek gewerkt heeft. Wellicht is dat de verklaring voor het gevoel te hebben dat je een boek leest van een ervaren schrijfster.
Ik merk dat het voor mij behoorlijk lastig is om van dit een boek een bondige recensie te schrijven. Ik wil zoveel vertellen over het verhaal en tegelijkertijd moet je het boek echt zelf lezen om de inhoud te bevatten.
Het boek vertelt het verhaal van twee halfzussen die beiden een compleet andere levensroute bewandelen evenals hun nazaten. Er is in beide levenslijnen oneindig veel verdriet, pijn en ellende. Maar ook hoop, overlevingsdrang, wijsheid en liefde. Het vertelt voor mij niet alleen het verhaal van de personages ansich maar ook van de complexe geschiedenis, de daarbij behorende strijd die zwarten mensen nog altijd moeten leveren in de VS. Zeker voor de tegenwoordige maatschappij met wat er nu gaande is in Amerika is dit wat mij betreft absoluut een boek wat iedereen zou moeten lezen.
Ik geef dit boek dan ook de volle 5 sterren.

OVER DE COVER:
Een prachtige afbeelding van een meisje dat ontroering en veel vragen oproept. Ook de titel is zeer aansprekend en wordt duidelijk als ik het boek lees. Erg pijnlijk, maar jammer genoeg wel de realiteit.
MIJN MENING OVER DE INHOUD:
Het boek begint met een Akan spreekwoord:
Familie is als het bos: als je erbuiten staat lijkt het bos heel dicht; als je erin staat zie je dat elke boom zijn eigen plek heeft.
Op de volgende bladzijde vind je een overzicht van de personen in dit boek en familierelatie.
Een prachtig, moedig en ontroerend verhaal over twee zussen die apart van elkaar opgroeien zonder te weten van elkaars bestaan. Dan rijst bij mij de vraag zullen ze elkaar ooit ontmoeten? Ze hebben dezelfde moeder. Beiden moeten hun dorp als kind verlaten. Ze leren al jong hoe ze mannen moeten benaderen, behagen en wat er van ze verlangd wordt. Hun levens zijn voorbestemd.
Effia de oudste zus wordt door toedoen van haar stiefmoeder uitgehuwelijkt aan James Collins een Britse gezant die werkt als slavenhandelaar en gaat wonen op het slavenfort Cape Coast. Haar vader waar ze een goede band mee heeft ziet dit met lede ogen aan. Met James krijgt ze een kind en leeft in weelde. Op het slavenfort worden vrouwen als slavin onder de grond gevangen gehouden waar ze amper te eten of drinken krijgen, geslagen en misbruikt worden.
Esi wordt eerst gevangengenomen daarna op een boot gezet en komt als slaaf in Amerika terecht. Ondanks het grote verschil in beide levens kent ook Effia veel angst, pijn, verdriet en zorgen. Beide levens zijn verre van gemakkelijk. Toch blijft hoop altijd bestaan, klampen ze zich hier aan vast. Er is veel kracht en doorzettingsvermogen voor nodig om te overleven. Zowel de slavinnen onderling als de zwarte vrouwen die uitgehuwelijkt zijn en in vrijheid leven steunen elkaar, bieden elkaar zorg, liefde en leren van elkaar.
Het verhaal vertelt een geschiedenis van 300 jaar slavernij waarbij de nazaten van beide zussen worden gevolgd. De manier van leven, cultuur, rituelen, familiebanden en stammenstrijd worden schitterend beschreven. Vaak zitten de tranen hoog als ik bedenk hoe jong deze vrouwen nog zijn als ze hun familie verlaten en waar ze terecht komen, onder welke omstandigheden ze leven…ver van hun familie vandaan….schreiend. Zowel de Ghanese als de Amerikaanse familietak wordt verteld. Uiteindelijk komt het verhaal terecht in het heden en ga ik meer begrijpen van het Amerika van nu. De verhoudingen tussen de zwarte Amerikanen en de Afrikaanse immigranten die in de Verenigde staten leven. Het verhaal verspringt van Afrika naar Amerika. In ieder hoofdstuk wordt het leven van een persoon beschreven zonder dat deze mensen weten van elkaars bestaan, terwijl ze wel bloedverwanten zijn.
De auteur doorbreekt veel taboes zonder haatdragend of verwijtend te worden en weet deze tragedie op een voortreffelijke wijze te beschrijven. De personages en hun levens worden goed uitgediept en blijven mij nog lang bij. Na het lezen van dit boek kan ik niet geloven dat dit haar debuut is zo mooi, aangrijpend, ontroerend, alsmede realistisch. De auteur heeft een fijne prettige schrijfstijl soms zelfs op het psychologische en filosofische af. Zeer knap als je pas 26 jaar bent en dan zo’n meeslepend en boeiend verhaal weet te vertellen. Een aanrader.

Yaa Gyasi beschrijft in dit boek de levens van twee kinderen van Maame, namelijk Effia en Essi, twee halfzusters.
De twee zusjes groeien niet samen op, maar apart van elkaar in Ghana in de 18e eeuw.
Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelsman om daarna in weelde te leven.
Essi wordt gevangengenomen, daarna verkocht als slaaf en op de boot naar Amerika gezet.
Ik het boek worden de levens van de nakomelingen van beide zusters in de daaropvolgende 200 jaar gevolgd en beschreven.
Door de verschillende richtingen die de levens van de nakomelingen op gaan volgen we hen van de stammenstrijd en slavernij in Ghana naar de Burgeroorlog in Amerika.
En van de kolenmijnen in het zuiden van Amerika naar de volksverhuizingen in de richting van Manhattan in de 20e eeuw en schetst zo een indringend portret van volken in beroering.
In het boek wordt duidelijk dat iedere generatie wordt gevormd door de voorgaande generatie, , heel boeiend om dat zo in dit verhaal te volgen.
Waar het in dit boek om gaat is vooral keuzes, keuzes die door de personages zelf gemaakt worden, maar vooral ook keuzes die anderen voor hen maken.
Keuzes die duidelijke gevolgen hebben voor latere generaties.
Het boek is goed geschreven, heel beeldend, je ziet als lezer de verschillende gebeurtenissen als het ware voor je.
Dat is een belangrijke reden, naast een boeiend tijdsbeeld, om het boek niet aan de kant te willen leggen, maar door te lezen.
Erg belangrijk is de stamboom voor in het boek,, goed om die regelmatig erbij te halen, om de diverse personages goed te kunnen volgen.
De gebeurtenissen en de levens van de hoofdpersonages zijn beschreven in korte verhalen, aan de ene kant fijn om geboeid te blijven, al heeft dat wel als minpunt dat je de levens van de verschillende personages niet helemaal kunt volgen, maar slechts gedeeltelijk.
Van sommige personen had ik graag meer willen weten, hoe hun leven verder verlopen is.
Alleen zou dat het boek veel te dik gemaakt hebben.
Ik heb in ieder geval weer veel geleerd over o.a. de slavernij en over deze periode in de geschiedenis.

Titel : Weg naar huis.
Auteur : Yaa Gyasi
Uitgeverij: De Bezige Bij.
Negen generaties van twee families opgegroeid in Ghana en Amerika. Vertelt door Yaa Gyase die met haar debuut roman ons een beeld laat zien van de slavernij in beide landen.
De twee halfzussen Esi en Effia groeien apart op zonder elkaar ooit te leren kennen.
Esi groeit op bij de Ashanti stam, zij wordt gevangen genomen als slaaf verkocht en op de boot naar Amerika gezet. De omstandigheden op de boot zijn erbarmelijk.
Ze krijgt een dochter en de familie word door de jaren heen steeds groter. Ieder familielid heeft op zijn of haar manier last van de slavernij, de rassendiscriminatie en dit laat diepe sporen na.
Effia groeit op bij de Fante stam en is voorbestemd om de vrouw van het stamhoofd te worden. Alles loopt anders en zij wordt door haar moeder uitgehuwelijkt aan James Collins een Engelsman die zijn brood verdient met de slavenhandel.
Zij groeit op in weelde en vraagt nooit naar het werk van haar man. De familie van James en Effia breidt zich ook steeds meer uit .
De verschrikkelijke omstandigheden waarin de slaven hun zware werk doen is heel confronterend.
Ook de kracht, het doorzetting vermogen de zorg en de liefde voor elkaar wordt prachtig in het boek weer gegeven.
Wat bij alle familieleden sterk naar voren komt is de relatie met zichzelf, wie ben ik, waar hoor ik thuis in Afrika of Amerika, loyaal aan beide landen maar toch zoekende.
Hoe meer je van deze familiegeschiedenis leest hoe meer je wilt weten, het laat je niet los en raakt je tot diep in je hart.
Het boek leest prettig en de prachtige beeldspraken van de oude stammen in de veranderde tijd laten je wel even nadenken.
Je moet regelmatig schakelen, zo zit je in Amerika en dan weer in Afrika.
De geschiedenis van beide landen, de stammen strijd, het cultuur verschil, discriminatie en de slavernij geven je een beeld van het leven in die tijd.
De cover vind ik prachtig, in de blik van het meisje is verdriet maar ook trots te zien.
Van mij krijgt dit boek 5 sterren.

Weg naar huis is een indrukwekkend verhaal over 2 zusjes die van elkaar gescheiden worden en ieder een totaal ander leven leiden. Het verhaal wordt over vele jaren verspreid, verteld door zeven generaties en meerdere continenten. Een verhaal over liefde, familiebanden, slavernij, onderdrukking, r zaken die ook nu nog altijd een rol spelen in deze wereld.
aa Gyasi (1989) begint het boek met de beschrijving in de tweede helft van de 18e eeuw. Gedurende het verhaal maakt zij forse sprongen in de tijd. Om niet te verdwalen in de hoeveelheid van namen, staat er voorin het boek een stamboom. Helaas worden hier niet de jaartallen bij genoemd. Dit zou het wel wat overzichtelijker gemaakt hebben. Jammer dat het stamboom op een gegeven moment stopt en niet de verdere generaties weergeeft.
De stiefzusjes Effia en Esi groeien los van elkaar op en weten niet van elkaars bestaan.
Effia wordt uitgehuwelijkt aan een officier onder de Engelse kroon. Met andere woorden een Britse slavenhandelaar. Samen krijgen zij een zoon die uiteraard van gemengd bloed is, zichtbaar aan de huidskleur. Dit stelt hem meteen in de positie van tussen twee volkeren in staan.
Esi wordt door een rivaliserende stam gevangen genomen en verkocht aan de Britse slavenhandel. Dit heeft de weerslag op haar nakomende generatie.
Gyasi ons mee gedurende het verhaal vordert mee door de geschiedenis: stammenstrijd en slavernij, volksverhuizingen als gevolg van een wetgeving, onafhankelijkheidsstrijd de Burgeroorlog in Amerika, kolenmijnen.
Het verhaal verteld een prachtige geschiedenis die alleen te groot is om het in 1 boek te verwerken. Hierdoor verloor het boek aan het eind wel wat in zijn waarde. De personages werden minder uitgewerkt.
Desalniettemin is het een groot goed dat zo`n jonge auteur mij als lezer toch heeft weten te pakken met het verschillende leven die de personages mochten leven en de gevolgen die dit heeft gehad op de nageslacht van de 2 zussen.
Ik vindt het boek zeker een must om aan te raden aan andere lezers. Dit is een geschiedenis die nog op verschillende continenten waarheid is. Wat mogen wij ons dan gelukkig prijzen met onze rijkdom.

Weg naar huis van Yaa Gyasi is een indrukwekkend verhaal over 2 zusjes die van elkaar gescheiden worden en ieder een totaal ander leven leiden. Een verhaal over meerdere jaren verspreid, over meerdere generaties en meerdere continenten. Een verhaal over familiebanden, over slavernij, over onderdrukking, over vooroordelen, zaken die ook nu nog altijd een rol spelen.
Ik vond het jammer dat niet alle personages even goed werden uitgewerkt, ik had graag gelezen hoe het iedereen verder was vergaan. Maar dat is ook het enige minpuntje dat ik heb. Het verhaal leest prettig, ondanks het zware onderwerp.

Gewicht
0,511 Kg

Uit jaar:
2017

Uitvoering:
Paperback

Drukkerij
Koninklijke Wöhrmann, Zutphen

Uitgever(Label):
De Bezige Bij, Amsterdam

Uitgever(Label)(voor België):
De Bezige Bij, Antwerpen

Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Moker Ontwerp

Auteursfoto (Portretfoto):
Michael Lionstar

Omslagfoto: (255 tekens)
Stephan Vanfleteren

Vormgeving binnenwerk: (255 tekens)
CeevanWee, Amsterdam

Vertaald door:
Nicolette Hoekmeijer

Oorsponkelijke titel
Homegoing

Aantal pagina's
395 excl. Dankwoord

NUR/NUGI
302 Vertaalde literaire roman, novelle

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Links

DVDs

Videogames

Games

© 2018 - 2024 Zoek2ehands.nl - Zoek 2ehands | sitemap | rss