Via partner

Extreem luid & ongelooflijk dichtbij, 6 CD'S 6 CD luisterboek verkorte versie voorgelezen door Jeroen Willems , onathan Safran Foer

Artikelnummer: 9789047603191
Artikel 2 van 3
€ 10,00 (inclusief btw)
Overzicht

KLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER

Oskar Schell is uitvinder, sieradenontwerper, amateur-entomoloog, francofiel, slagwerker, verwoed schrijver van fanmail, pacifist, archeoloog van Central Park, romanticus, Groot Ont dekkingsreiziger, juwelier, acteur (Yorick in de schoolvoorstellingvan Hamlet), inconsequent veganist, verzamelaar van: zeldzame munten, vlinders die een natuurlijke dood zijn gestorven, Beatles-spullen, miniatuurcactussen en halfedelstenen. Hij is negen jaar. Oskar heeft zijn vader verloren bij de aanslagen op het WTC in New York. In zijn vaders kledingkast vindt Oskar een vaas, en wanneer hij die per ongeluk laat vallen ontdekt hij een vreemd uitziende sleutel. Dan begint voor de jonge Oskar een zoektocht die hem door heel New York zal voeren, in een poging betekenis te geven aan de zinloze dood van zijn vader.

CD 1: 1. Krijg nou wat; 2. Ik heb nog maar twee keer; 3. Papa stopte me altijd in; 4. Waarom ik niet ben waar jij bent (21-5-63); 5. Googolplex; 6.De volgende ochtend zei ik; 7.  Die avond trok ik mijn witte handschoenen; 8. Die avond lag ik in bed. CD 2: 1. Mijn gevoelens;2. Later hoorde ik van mijn oom;3. Zeven jaar later;4. het enige dier;

MENINGEN: Het hoofdpersonage in het boek, Oskar Schell, is een jongen die met veel verschillende dingen bezig is. Hij is een uitvinder, een sieradenontwerper, sieradenmaker en nog veel meer. Oskar heeft een hele goede band met zijn vader. Ze deden heel veel dingen samen en hadden altijd plezier. Op een dag komt hij thuis van school en ziet hij dat er verschillende berichtjes zijn ingesproken op het antwoordapparaat. Zijn vader laat in die berichtjes weten dat hij in orde is. Op dat moment in het boek kan je al weten dat het niet goed gaat aflopen met Oskar zijn vader aangezien je weet dat het verhaal over de aanslagen van 9/11 gaat. Na de begrafenis van zijn vader vindt Oskar een sleutel met een enveloppe. Op de enveloppe staat het woord “Black” geschreven. Oskar wilt achterhalen voor wat de sleutel dient en wat het woord “Black” betekend.
Jonathan Safran Foer slaagt erin om het boek op een leuke, speciale en hartverscheurende manier aan de man te brengen. In het begin is het wat moeilijk om te volgen aangezien je mee gaat met Oskar zijn gedachten en zijn wereld maar naargelang je verder leest in het boek kan je helemaal niet meer stoppen. Er komen veel flashbacks voor in het boek, wat het natuurlijk verwarrend kan maken, maar ook vernieuwend want je komt altijd iets nieuws te weten uit het verleden.
Het boek is een afwisseling van doorlopende tekst, foto’s en kleine zinnetjes. Ik vind de foto’s zeker niet overbodig aangezien ze je een beeld laten vormen tijdens het lezen. De foto’s voegen ook iets speciaal toe aan het boek en ik vond het altijd leuk om nieuwe foto’s of kleine tekstjes te ontdekken.
Foer slaagt er in om het verhaal rond 9/11 op een aparte manier te vertellen. Het gaat over een alledaags gezin dat opeens iemand verliest, iets dat dus bij iedereen kan voorkomen. Maar de dood van Oskar zijn vader zorgt dan weer voor andere belangrijke ontdekkingen. Iets negatief wordt dus altijd gekoppeld aan iets positief. Ondanks dat het een heel verdrietig verhaal is, kon ik toch ook wel lachen. Er komt zeker en vast een soort van subtiele humor in voor.
Ik raad iedereen aan om dit boek te lezen aangezien het een heel mooi verhaal is dat je raakt en ook nog eens op een leuke manier geschreven is. Het behoort zeker en vast tot 1 van mijn favoriete boeken!

Het boek gaat over een kleine super intelligente en grappige jongen Oskar, die na de aanslagen van 9/11 (die Oskar in het boek “De zwarte dag noemt”) de dood van zijn vader moet proberen te verwerken. Na de begrafenis begint Oskar zijn vader steeds meer te missen, dus hij besluit op om in zijn vaders spullen te snuffelen. Hierbij ontdekt hij een vaas waarin een envelop verborgen zit die een sleutel bevat en waarop “Black” geschreven staat. Oskar denkt dat het een soort raadsel is van zijn vader, die mogelijk een verklaring kan geven voor zijn dood. Na een poosje besluit hij dat de enige manier om hierop een antwoord te krijgen is om op zoek te gaan naar het slot waar de sleutel in past. Dan gaat de bal pas aan het rollen, Oskar weet dat het onmogelijk is om alle sloten ter wereld te proberen, dus besluit hij eerst uit te zoeken wat het woord Black betekent. In een hobbyshop vertellen ze hem dat Black waarschijnlijk de achternaam is van een persoon . Nu hij dit weet besluit hij alle “Blacks” die in New York wonen op te zoeken in de hoop dat zij hem meer kunnen vertellen over de sleutel. Dit leidt tot een knotsgekke en grappige zoektocht waarbij Oskar heel wat verschillende mensen ontmoet met elk hun eigen verhaal en een soms wel speciaal karakter. Op een dag loopt Oskar een meneer Black tegen het lijf die in hetzelfde appartement als hem blijkt te wonen. Mr. Black besluit Oskar te helpen bij zijn zoektocht en gaat samen met hem op pad. Uiteindelijk draait de zoektocht op niets uit en blijkt de sleutel eigendom te zijn van de meneer van wie zijn vader de vaas gekocht had.
In het boek wordt er ook een tweede verhaal verteld over het leven van de oma van Oskar. Dit verhaal vertelt de triestige relatie tussen haar en de opa van Oskar, de opa die Oskar nooit gekend heeft. De opa was namelijk verliefd op oma’s zus en niet op haar maar trouwt toch met oma. Op een dag besluit hij echter om afscheid te nemen van oma maar slaagt er niet in om oma echt te vergeten. Pas na de aanslagen van 9/11 besluit hij om terug te keren naar New York en in te trekken als huurder bij de oma van Oskar. Iedereen houdt dit geheim voor Oskar. Maar op een gegeven moment ontmoet Oskar zijn opa ,zonder te weten dat het zijn opa is, en samen bouwen ze een geheime vriendschap uit.
Als je wil weten of Oskar ooit te weten komt dat de huurder eigenlijk zijn opa is en of Oskar de dood van zijn vader uiteindelijk kan plaatsen en helemaal verwerken, raad ik je aan het boek zelf te lezen.
 Eigen mening
Het is een heel vernieuwend en creatief boek.
Wat mij onmiddellijk opviel was het overvloedig gebruik van talrijke illustraties en foto’s die je helpen je nog beter in te leven in de wereld en gedachten van de kleine Oscar.
Ook is het tof dat in het boek er zich twee verhaallijnen afspelen die naar het einde van het boek toe geleidelijk aan samenkomen. Je moet wel aandachtig zijn want soms is het, ondanks de illustraties, toch niet onmiddellijk duidelijk in welke verhaallijn je je nu juist bevindt, wat soms tot enige verwarring kan leiden.
Wat ik ook vernieuwend vind is hoe de schrijver je de aanslagen van 11 september door de ogen van een 9-jarige laat zien en hoe hij dat allemaal heeft ervaren en beleefd. Soms kan het boek wel een rollercoaster van emoties zijn en dan wordt het wel heel zwaarmoedig.
Als lezer krijg je de indruk dat deze negenjarige er helemaal alleen voor staat maar op het einde van het verhaal blijkt juist het tegendeel. Alles is opgezet spel door zijn mama en iedereen was duidelijk op de hoogte van zijn doen en laten. Dit geeft je een warm gevoel.
 Ik vind het boek absoluut een aanrader: het zit boordevol fantasie maar blijft toch realistisch. Het is zeer boeiend en het laat je niet meer los. Zelf vind ik het eerder geschikt voor iedereen ouder dan 14 jaar.

De negenjarige Oskar Schell heeft zijn vader verloren bij de aanslagen van 11 september op de Twin Towers in New York. Na de begrafenis vindt hij tussen de spullen van zijn vader een sleutel in een envelop, met daarop de naam Black. Oskars vader organiseerde vroeger vele zoektochten voor hem, daarom was Oskar er dan ook van overtuigd dat deze sleutel een laatste teken van zijn vader is. Hij besloot dan ook om op zoek te gaan naar het bijpassend slot. Via deze zoektocht probeert Oskar betekenis te geven aan de dood van zijn vader.
Het boek heeft drie verhaallijnen, het verhaal van Oskar en zijn zoektocht, het verhaal van zijn grootvader en het verhaal van Oskars grootmoeder. De titels van de hoofdstukken vertellen over welke verhaallijn het nu precies gaat.
De hoofdstukken met de titel ‘Waarom ik niet ben waar jij bent’ vertellen het verhaal van Oskars grootvader. In deze hoofdstukken lezen we onverstuurde brieven die het levensverhaal van grootvader vertellen. Hij verliet Oskars grootmoeder toen zij zwanger was. Na de aanslagen van 11 september keert hij echter terug. Grootvader Thomas kan niet meer praten en communiceert alleen via korte zinnen die hij opschrijft in een boekje of via de woorden ‘ja’ en ‘nee’ die hij op zijn handen heeft getatoeëerd.
Na de titels ‘mijn gevoelens’ lees je over het verhaal van Oskars grootmoeder. Zij vertelt over haar leven samen met haar man en hoe hun verhaal begon.
Onder de andere titels volgen we het verhaal van Oskar, een jongetje dat heel slim is voor zijn leeftijd. Hier lezen we over de zoektocht naar het slot van die mysterieuze sleutel van zijn vader en over alle gebeurtenissen die hij meemaakt.
Het boek is zeker geen gewoon boek. Er zijn vele afbeeldingen te vinden doorheen het boek (wat niet gebruikelijk is) en ook passages waarin er woorden of zinnen met rood onderstreept of omcirkeld zijn komen voor in dit boek. Sommige pagina’s zijn bedrukt met 1 zin. Het meevolgen van de gedachtegang van Oskar (zoals in het begin van het boek) vond ik heel verfrissend, het was fascinerend om zijn speciale manier van denken te volgen en te proberen begrijpen.
Ik had echter wel een paar problemen met het boek. Ik vond het allemaal zeer verwarrend in het begin en snapte helemaal niet waar het verhaal over ging. Ik was blijkbaar niet de enige want zoals Dettie op de website www.leestafel.info al schreef, had ik ‘constant het gevoel dat ik iets miste, iets niet zag en iets niet begreep.’ Ik vind dit een erg frustrerend gevoel als ik een boek lees. Ik begrijp liever alles al van in het begin, anders zal ik niet zoveel zin meer hebben om verder te lezen. Dettie schreef ook: ‘In mijn ogen zijn er teveel verhalen en gebeurtenissen in het boek gestopt om tot een bevredigend eind te komen. Sommige draadjes worden aan het eind te snel aan elkaar geknoopt en zeker de zoektocht dooft zwak uit.’ Hier ga ik niet mee akkoord. De 3 verhaallijnen zijn nodig om tot een resultaat te komen als nu. Als er een verhaallijn weg zou gevallen zijn, was het boek helemaal anders geweest. Uiteindelijk valt alles zo mooi op zijn plaats dat je het boek sluit met een tevreden gevoel.
Ik zou niet iedereen aanraden dit boek te lezen. Mensen die geen fanatieke lezers zijn, zullen niet kunnen genieten van dit boek omdat ze waarschijnlijk zullen stoppen in het midden van het boek. Je moet dus het doorzettingsvermogen hebben om verder te lezen. Als je eenmaal verder leest, zal je er echter geen spijt van hebben. Het is een aangrijpend verhaal waarin het verwerken van het verlies van iemand zeer mooi wordt weergegeven.

Het verhaal gaat over een negenjarige jongen Oskar die doorheen een meesleurende zoektocht het verlies van zijn vader probeert te verwerken. Zijn vader, een man waar hij erg naar op keek, komt om bij de terroristische aanslagen van 9/11. Het verhaal wordt afgewisseld door de gedachtegang en gebeurtenissen van Oskar en die van zijn oma en opa. Zijn oma Anna vertelt over het bombardement in Dresden in 1945 dat ze als kind heeft meegemaakt en het hartverscheurende vertrek van haar man toen ze zwanger was. Anna’s man Thomas komt terug in haar leven wanneer hij verneemt dat zijn zoon om het leven is gekomen. Hij zoekt terug contact en zo ontstaat er weer een innige band. Speciaal aan Thomas is dat hij niet meer kan praten. Doorheen de jaren is hij door het grote verdriet zijn ‘stem’ kwijt geraakt. Nu schrijft hij alles op in boekjes wanneer hij iets wil zeggen. Oskar heeft natuurlijk nooit zijn opa gekend maar zonder het te beseffen komt hij er toch mee in contact. Oskar is een zeer slimme jongen die in zijn dromen allerlei dingen uitvindt. Op een dag ontdekt hij per toeval een enveloppe waarin een mysterieuze sleutel zit. Zo begint zijn lange zoektocht naar het ontdekken van het geheim van de sleutel maar tevens ook een poging om de dood van zijn vader een plaats te geven.
Zal hij het slot van de sleutel ontdekken of zal hij ten onder gaan aan het verlies van zijn vader? Als je het te weten wilt komen, zul je het boek zelf moeten lezen!
Het verhaal sleurt je mee in de fantasierijke wereld van Oskar. Het is speels maar tegelijk ook aangrijpend en ontroerend! Doordat je meegenomen wordt door de ogen van verschillende personages, zie je hoe zij elk een verschillende blik op de gebeurtenissen hebben. Volwassen door de ogen van opa en oma en kinderlijk (fantasierijk) door de ogen van Oskar. Je moet wel met volle aandacht het boek lezen want anders ga je in de war raken wie wanneer aan het woord is. Ik vond het zelf ook soms moeilijk om te volgen maar al bij al viel dat mee. Het boek is versierd met verschillende tekeningen, foto’s en blaadjes uit het opschrijfboekje van Thomas (opa). Dit maakte het voor mij wel leuker. Het maakt het boek ook wat speciaal. Het is geschreven in volwassen taal maar zeker niet te moeilijk.
Wanneer ik de totaal uiteenlopende reviews lees, ben ik toch verbaasd. Er zijn (gelukkig) veel mensen die het boek alle lof toeschrijven maar ook die écht teleurgesteld zijn. Ik geef wel toe dat het een moeilijk en verwarrend begin heeft. Maar tegelijk denk ik ook wanneer je het boek met volle moed begint te lezen, je echt wel tot het einde wil verder lezen. De laatste hoofdstukken vond ik zeer goed, spanning en emotie tot en met! Ik lees reviews waarin staat dat het saai, vervelend en langdradig is. Daar ben ik het totaal niet mee eens, maar ieder zijn eigen mening.
Ik vind dit boek echt een aanrader! Als je niet graag leest , zijn 350 pagina’s misschien een lastige opdracht. Het boek is ook niet bepaald gemakkelijk. Maar ik hoop dat mensen dat juist als een uitdaging zien! Als je vanaf het begin ingepalmd bent door het spannende, ontroerende verhaal én je leest graag, leest het als een trein. Het is ook een leerrijk boek. Je leert omgaan met het verlies van een dierbare door de ogen van een kleine jongen. Ik hoop echt dat mensen zich aangezet voelen om het boek te lezen!

De hilarische kleine Oskar vindt na de dood van zijn vader tijdens 9/11 een geheimzinnige zwarte sleutel. Nieuwsgierig als hij is, gaat hij op zoek naar het slot dat bij deze sleutel hoort. Omdat niemand anders van deze sleutel weet, voelt het voor Oskar als een geheim verbond tussen hem en zijn vader. Zo probeert hij de herinnering aan zijn vader levend te houden. Tijdens zijn zoektocht door het grote New York ontmoet hij talloze mensen, de een nog vreemder dan de andere. Naarmate het verhaal vordert wordt Oskar steeds wanhopiger, waarom heeft zijn vader hem zo weinig aanwijzingen gegeven?
Zeer aangenaam om te lezen vind ik de schrijfstijl. Foer kruipt in de huid van de negenjarige Oskar en schrijft zijn boek helemaal zoals de pientere jongen dat zou doen. Het resultaat daarvan is dat het boek heel eenvoudig is om te lezen, al gebruikt Oskar af en toe wel een woord dat aantoont hoe intelligent hij is, een doordeweekse negenjarige zou dit nooit doen. De manier waarop Oskar zijn levensverhaal doet, is hilarisch en om te huilen tegelijk. Een moment dat mij echt geraakt heeft, is datgene waarin Oskar de ietwat vreemde meneer Black ontmoet, en de oude man na het horen van Oskars verhaal prompt beslist om deel te nemen aan de zoektocht naar de zwarte sleutel. Tussen Oskar en de oude man ontwikkelt zich een speciale vriendschap, wat ik zeer vertederend vond. Maar meneer Black was niet het enige personage dat ik zeer boeiend vond. Oskars oma, bijvoorbeeld, is een kranige oude dame die al een hoop heeft meegemaakt, maar ondanks alles toch sterk blijft voor haar kleinzoon. Nog een prachtig karakter vond ik zijn vader, die al overleden was in het begin van het boek, maar door de anekdotes van Oskar werd hij in mijn gedachten weer helemaal tot leven gewekt. Hij leek me een van de beste vaders die je je kan wensen.
Een deel dat voor mij niet noodzakelijk in het verhaal hoefde is datgene waarin zijn grootvader een verhaal doet. Het is moeilijk om te volgen en hoort niet echt bij het verhaal van Oskar. In de delen waarin Oskars grootvader vertelt, had ik het er dan ook moeilijk mee om de pagina's niet over te slaan en verder te gaan met het boeiendere verhaal van Oskar. Ook is het beeld zeer belangrijk in het boek, er is zelfs met kleur en foto's gewerkt, wat ik een leuke afwisseling met het verhaal vond, maar eigenlijk was dat voor mij eerder overbodig.
"De negen-jarige Oskar Shell is een echte charmeur en je zal als een blok voor hem vallen. Het boek is zeer fascinerend en leest fijn door. ... In een paar dagen uitgelezen en ik raad het iedereen aan!" Ik volg de mening van SanneChrist helemaal! Het verhaal van Oskar zal ik niet snel vergeten. Het boek leest als een trein, en zelfs als je niet echt van lezen houdt, zorgen de illustraties er wel voor dat je je aandacht erbij kan houden. Het is een boek dat volgens mij ook voor veel leeftijden geschikt is.
"In de boeken van Safran Foer vindt de hoofdpersoon nooit wat hij vindt. Maar Oskar vindt iets veel belangrijkers. Hij leert lessen voor en over het leven." Ook in de review van Swinkels kan ik mij helemaal vinden. Ik raad iedereen zeker aan om het te lezen, al moet ik eerlijk toegeven dat ik het op basis van de voorflap zelf nooit gekozen zou hebben, en het ook niet echt mijn genre qua boeken is. Desondanks vond ik het een extreem origineel en ongelooflijk vernieuwend boek.

Gewicht
0,159 Kg

Uit jaar:
2008

Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Roald Triebels

Auteursfoto (Portretfoto):
Kees Schafrat

Oorsponkelijke titel
EXTREMELY LOUD AND INCREDIBLY CLOSE

NUR/NUGI
077 Gesproken tekst voor volwassenen (cd-tape)

Totale speelduur
6 uur en 40 minuten

Aantal Discs:
6

Voorgelezen door:
Jeroen Willems

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Links

DVDs

Videogames

Games

© 2018 - 2024 Zoek2ehands.nl - Zoek 2ehands | sitemap | rss