Via partner
Ginny Moon heeft gelijk , Benjamin Ludwig Serie: Harlequin - Romans
Artikelnummer: 9789402725308 OverzichtKLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER
Ginny Moon is veertien jaar oud. Ze is gek op Michael Jackson. Als ze niet 's ochtends exact negen druiven eet, kan ze de dag verder wel afschrijven. Bij haar derde pleeggezin heeft ze eindelijk een thuis gevonden - iets waar een ander gelukkig mee zou zijn. Maar Ginny bekijkt de wereld nou eenmaal met een heel eigen logica. Dus of haar biologische moeder gevaarlijk is of niet, Ginny moét haar vinden. En daarvoor wil ze alles opgeven, zelfs het enige thuis dat ze ooit heeft gekend...
Ginny is innemend, onmogelijk, ontroerend en hilarisch, maar bovenal is ze levensecht.
Over Ginny Moon heeft gelijk:
'Een uitstekend debuut... een verhaal over de breekbaarheid én kracht van families.' Publishers Weekly
'Zowel de inhoud als de schrijfstijl zijn top. Een must read!' De Perfecte Buren
'Ginny Moon kruipt in je hart en dat maakt het extra moeilijk om deze roman uit te lezen, omdat je het afscheid zo lang mogelijk wilt uitstellen.' Hebban
***Genomineerd voor de Hebban Awards 2017 in de categorie Beste Roman.***
MENINGEN:‘Ginny Moon heeft gelijk’ is een warm en ontroerend verhaal over het veertienjarige autistische meisje Ginny. Ze is geadopteerd door Brian en Maura en woont samen met hen in het Blauwe Huis. Vanwege haar autisme is structuur in haar leven erg belangrijk: op een vast tijdstip naar bed, ’s ochtends negen druiven bij het ontbijt en als je haar wat vraagt, dan één vraag tegelijk, zeker geen twee.
Ginny heeft tot haar negende jaar bij haar echte moeder Gloria gewoond. Omdat zij slecht voor Ginny zorgde en zelfs gevaarlijk was, is Ginny daar weggehaald. Desondanks wil Ginny niets lievers dan teruggaan naar Gloria. Maar waarom? Net nu ze veilig is bij Brian en Maura in het Blauwe Huis. Ginny stelt alles in het werk om weer bij Gloria te kunnen wonen. Dit tot groot verdriet, woede en frustratie van haar omgeving.
Alhoewel je zou verwachten dat ‘Ginny Moon heeft gelijk’ een boek voor jongeren is, is het zeker ook voor volwassenen een aanrader om te lezen. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Ginny, maar als lezer krijg je ook veel mee over hoe het voor Ginny’s adoptieouders Brian en Maura is om een kind als Ginny op te moeten voeden. Het dagelijks leven met een autistische puber is niet makkelijk, zeg maar gerust zwaar. Vooral omdat Ginny er werkelijk alles aan doet om bij Brian en Maura weg te komen. Tel daarbij op de geboorte van baby Wendy en het zal je niet verbazen dat de spanningen in het Blauwe Huis hoog oplopen.
Bijzonder aan ‘Ginny Moon heeft gelijk’ is dat je wordt meegenomen in de gedachtegang van Ginny waardoor de lezer, in tegenstelling tot de mensen om haar heen, veel beter begrijpt waarom Ginny doet wat ze doet.
Dit boek is het debuut van Benjamin Ludwig. Zowel nationaal als internationaal zijn de recensies lovend. En dat is meer dan terecht. Een ijzersterk debuut!
Bij het zien van de cover heb je niet direct door waar het verhaal over kan gaan. Het kan gaan over iemand die op reis is/gaat, over iemand die van alles bewaart in een koffer, maar je kan die koffer ook als iets figuurlijks zien, als dat het gaat over een persoon die een koffer met zich meedraagt. Of dat in dit geval ook zo is mogen jullie zelf gaan ontdekken.
Het duurt even voor je de titel begrijpt, dat je door hebt waar die op slaat. Eenmaal door, ben je alleen maar geschokt.
De auteur heeft zich heel erg goed ingeleefd in een autistische persoon, je kan zien dat hij er ervaring mee heeft, weet wat ze doen en hoe je ermee om moet gaan. Bij een bepaald stukje heb je het gevoel dat hij dat zelf ook ooit geeft uitgehaald, omdat het een heel oude grap is die heel veel mensen in hun kinderjaren wel eens hebben uitgehaald. Dat is het stukje met de lijm op school. Meer zeg ik niet, dat mogen jullie zelf gaan lezen.
Het boek is in dagboekvorm geschreven met de precieze dagen en tijden, gezien vanuit de ogen van de hoofdpersoon, waardoor je het gevoel hebt dat de persoon echt bestaat. Een hele tijd snap je de hoofdpersoon niet, snap je niet waarom ze alleen maar een bepaalde babypop wil, maar als je haar eenmaal door hebt, dan kan je alleen nog maar begrip voor haar hebben waarom ze naar Gloria wil en krijg je pas echt met haar te doen. Hoop je dat het allemaal goed komt.
Het verhaal is humoristisch zoals in de beschrijving van hoe een non is gekleed, aangrijpend, ontroerend, soms erger je je aan bepaalde personen en aan anderen erger je je maar heb je tegelijkertijd ook weer begrip, verbazingwekkend zoals hoe Ginny zich af en toe opstelt/gedraagt, maar dat wordt later duidelijk als je weet wat ze heeft meegemaakt. Het verhaal heeft veel verrassende wendingen die je niet verwacht. Het plot komt als een verrassing, maar je bent stiekem ook blij dat het zo loopt.
De schrijfstijl is heel erg vlot, waardoor het boek vlot wegleest. Het is een boek dat je nog lang bezig blijft houden.
Kortom, dit is een boek dat je meer begrip doet krijgen voor autistische personen.
Een mooi en spannend en grappig boek over een meisje met autisme die veel teveel meemaakt dan haar hoofd aankan. Heel ontroerend. Omdat ik zelf autisme heb vond ik het herkenbaar en ook interessant. Wel voor mensen die tegen ellende verhalen kunnen.
… er is zoveel aan de hand met Ginny.
Wat ik wel kan meegeven is dat het een fantastisch boek is. De auteur weet heel goed hoe hij met taal kan spelen en zoals op de cover vermeld staat, is zijn schrijfstijl geniaal.
Het volledige verhaal wordt verteld vanuit Ginny’s standpunt. We zien als lezer alles zoals zij het beleeft. Dit wil dan ook zeggen dat het op haar manier verteld wordt, in haar woorden, wat soms simpel kan overkomen.
Maar het is ook geniaal hoe de auteur hier te werk gaat, hij vertelt het verhaal in Ginny’s woorden, door haar aandoening is voor haar niet altijd alles duidelijk, maar door zijn ingenieuze en suggestieve zinsconstructies kunnen wij als lezer ook zien hoe de volwassenen in het verhaal zoals haar ouders, leerkrachten, … alles beleven. Zo kunnen we dus beide kanten van het verhaal volgen.
Knap trouwens hoe de auteur zich volledig kan plaatsen in het hoofd van een veertienjarig autistisch meisje!
Voor mij was dit echter geen pageturner, ik heb het af en toe even opzij moeten leggen, niet omdat het niet goed was, maar omdat ik er toch even van op adem moest komen en alles even moest laten bezinken.
Je merkt hoe de personages groeien, Ginny is een sterke tiener, maar heeft het toch moeilijk. Wegens haar aandoening neemt niet altijd iedereen haar even serieus. De volwassenen denken vaak dat zij dingen verzint en dat zij onbetrouwbaar is. Hier reageert Ginny niet altijd al te best op, maar naar het einde toe kunnen we merken hoe ze ook dit wel kan plaatsen.
Haar adoptiemoeder heeft het moeilijk Ginny te vertrouwen, maar door bepaalde kleine handelingen van Ginny groeien beide toch naar elkaar toe en leert zij Ginny meer en meer te vertrouwen. De boodschap van de auteur is hier duidelijk, we moeten leren luisteren naar de zwaksten, want ook zij hebben een verhaal.
Het is een boek over de sterkte van familiebanden en vervallen in oude gewoontes. Kortom een boek waar je toch af en toe een brok van in de keel krijgt. Zowel de inhoud als de schrijfstijl zijn top. Daarom een dikke 5 sterren. Een must read!
Ik ben diep, diep onder de indruk van dit boek. Het wordt verteld door een 14-jarig meisje (Ginny) dat autistisch is. Je kijkt in en beleeft haar wereld door haar ogen en dat is heel bijzonder. Ze is goed autistisch neergezet en wat ook heel goed gedaan is: de niet-autistische mensen om haar heen zijn goed neergezet. Ze begrijpen Ginny niet en deze keer beleef je dat vanuit Ginny. Het verhaal gaat over het feit dat Ginny bij haar biologische moeder is weggehaald. Ze wil daarnaar terug en heeft daar een hele goede reden voor. Een reden die de anderen maar niet willen begrijpen. Ginny doet er alles aan om in haar plan te slagen. Maar is dit verstandig…?
Ik doe het wel vaker en toch geef ik niet vaak vijf sterren. Maar dit boek verdient het dubbel en dwars. Het is krachtig geschreven, met korte hoofdstukken, een mooie typografie en een prachtige omslag. Ludwig kruipt in het hoofd van Ginny en geeft daarmee en inkijkje in de wereld van mensen met een Autistisch Spectrum Stoornis (ASS) en geeft ook een duidelijke boodschap mee: anders zijn mag. Lezen. Nu. Meer kan ik er niet van maken.
Gewicht
0,514 Kg
Uit jaar:
2017
Uitvoering:
Paperback
Drukkerij
CPI books GmbH, Germany
Uitgever(Label):
HarperCollins Holland
Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
HarperCollins UK (bewerking: Véronique Cornelissen/Peter Verwey
Zetwerk:
Mat-Zet, Soest
Vertaald door:
Mieke Trouw
Oorsponkelijke titel
Ginny Moon
Aantal pagina's
382 incl. Over de auteur+Dankwoord
NUR/NUGI
302 Vertaalde literaire roman, novelle