Via partner

Waar het licht is Winnaar Publieksprijs 2016 , Jennifer Niven

Artikelnummer: 9789048821785
Artikel 66 van 93
€ 2,00
Overzicht

KLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER

Theodore Finch is gefascineerd door de dood en wil een einde aan zijn leven maken, maar elke keer gebeurt er iets waardoor hij het toch niet doet.
Violet Markey telt de dagen af tot haar diploma-uitreiking, zodat ze het bekrompen stadje waar ze opgroeit voorgoed achter zich kan laten en niet langer geconfronteerd hoeft te worden met de pijnlijke herinneringen aan haar gestorven zus.
Wanneer Finch en Violet elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school ontmoeten, is het niet helemaal duidelijk wie wie redt. Maar vanaf dat moment groeit er iets van vriendschap tussen hen. Langzaam maar zeker geven ze hun geheimen aan elkaar prijs: Violet ontdekt dat Finch niet de enge freak is waar iedereen hem voor houdt en Finch leert Violet weer van het leven te houden. Violet bewaart Finch' geheim angstvallig, maar kent zij wel al zijn geheimen?

MENINGEN: Het toeval wil dat Finch zijn klasgenoot Violet (allebei 17, afwisselend ik-figuur) boven op de klokkentoren van school treft, waar ze – net als hij – overweegt van af te springen. Finch praat haar om. Wat volgt is een diepgaand gevoel van verbondenheid, waarbij Finch de emotioneel beschadigde Violet opnieuw van het leven leert genieten. Samen reizen ze voor een aardrijkskundeproject door de staat Indiana. Maar terwijl zij langzaam opbloeit, zakt hij steeds verder weg in donkere gedachten. Ondanks de aangrijpende thematiek weet de Amerikaanse schrijfster vals sentiment te vermijden in haar eerste roman voor jongeren. In heldere, speelse taal levert ze een uitgebalanceerd plot, vergezeld van sprekende details en een hoofdpersoon die onder je huid kruipt: Finch is cynisch, nu eens brutaal en dan weer onzeker, en bij vlagen totaal verknipt, waardoor de lezer voorvoelt dat het weleens slecht met hem zou kunnen aflopen. Tegen deze bonte persoonlijkheid steekt Violet wat magertjes af, het enige puntje van kritiek in een onverwacht rauw verhaal dat nog dagenlang door je hoofd blijft spoken. Er is een verfilming van dit boek aangekondigd. Kerntitel Jonge Jury 2016. Vanaf ca. 15 jaar.

Linda van der Rest

Samenvatting:
“Waar het licht is” gaat over een jongen en een meisje (Theodore Finch en Violet Merkey) die het beide nogal moeilijk hebben met zichzelf. Violet heeft net haar oudere zus verloren door een auto-ongeluk die Violet zelf heeft overleefd. Theodore (ook wel Finch genoemd of Theo) heeft een ongelukkige thuissituatie (ouders zijn gescheiden, een vader met losse handjes, zijn zus die niet is gaan studeren en gewoon thuis woont en de rol van zijn moeder overneemt voor hem en zijn zusje en iedereen die maar gaat en staat wanneer ze willen) ook is Finch gefascineerd door de dood en de manieren waarop. Finch en Violet ontmoeten elkaar op de klokkentoren van school toen ze er beide eigenlijk een einde aan wilden maken, maar Finch heeft Violet van de klokkentoren afgepraat en zijn daarna beide naar beneden gegaan.
Bij aardrijkskunde-VS moeten ze een project doen om hun eigen staat, Indiana, te verkennen. Finch zorgde ervoor dat hij samen met Violet moest werken. In het begin was Violet een beetje afstandelijk, maar later groeide ze steeds meer naar elkaar toe. Finch heeft ervoor gezorgd dat Violet weer in de auto durfde en weer ging schrijven wat ze niet meer had gedaan sinds het ongeluk. Samen gaan ze op zwerftocht door Indiana.

Mijn mening:
“Waar het licht is” is tot nu toe het boek dat me het meest aan het huilen heeft gebracht. De personages zijn zo goed doordacht en het verhaallijn is gewoon zo goed. Ik heb het boek in 1 dag uitgelezen en ik was echt in tranen. Ik kon me heel goed in Violet verplaatsen deels omdat ik zelf binnen mijn familie kort geleden ook zoiets heb meegemaakt (het laatste deel bedoel ik hiermee en was het niet mijn vriendje). Het boek heeft ervoor gezorgd dat ik dat familielid beter kon gaan begrijpen. De cover van dit boek vind ik ook echt heel mooi. Het geeft goed weer waar het verhaal over gaat, als je het boek hebt gelezen. Ik hoop dat Violet na al deze ellende dit kan verwerken en zonder al te veel verdriet door kan gaan met haar leven. Ik geef het boek een 10/10. Ik vond het boek echt fantastisch en is nu zeker 1 van mijn favoriete boeken! Een compliment voor Jennifer Niven want voor een eerste YA-boek is het echt FANTASTISCH!!! Ik raad het iedereen aan!

Waar het licht is van Jennifer Niven
Waar het licht is las ik net voor de tweede maal. Ik heb weer vaak geglimlacht, mijn hart warm voelen stralen én gehuild.
Het boek vertelt het verhaal van Finch en Violet.
Een verhaal dat vrolijk begint en triest eindigt, of omgekeerd, het hangt er vanaf waar en hoe je begint…
Violet en Finch ontmoeten elkaar op de klokkentoren op school en vanaf dan begint hun avontuur samen. Het begint met een verplichte schoolopdracht, het gaat over in uitstapjes, grenzen verleggen, intimiteiten delen en het eindigt aan een meer. Het blauwe gat.
Dit boek gaat over een pijnlijk onderwerp: immense donkerte en zwaarte binnenin die leidt tot geen andere uitweg zien dan ‘de lange val’, ‘het zwarte gat’, het absolute einde.
Violet verloor haar zus en verlies nu ook nog eens haar grote liefde Finch. Beiden heeft ze niet kunnen redden. Maar beiden hebben wel Violet gered. En ik denk, ik hoop dat dit boek mensen kan redden, die net als Finch neergezogen worden door de zwaarte.
Een boek over zelfmoord klinkt als een zwaar, triest, deprimerend boek maar dat is het niet. Dit boek gaat over een intens mooie eerste liefde, over je grenzen verleggen, samen dingen delen en genieten van de kleine dingen die vlakbij zijn. Om wereldwonderen te ontdekken hoef je niet ver te reizen, als je ze maar wil zien zijn ze vlakbij. Een bal van verf, een zelfgebouwde achtbaan, het hoogste punt,… Onbekend voor het grootste deel van de mensheid maar daarom niet minder wonderbaarlijk. (Wat een geweldige opdracht van de aardrijkskundeleraar trouwens!)
Waar het licht is bevat een schat aan wijsheden en zinnen om te herinneren. (Ik onderlijnde veel.) Ik lachte en ik huilde, ook veel. Het verhaal van Violet en Finch raakt me, raakt me diep.
Ik herken de zwaarte, het zwarte, de schaamte. Etiketten zijn voor sommigen mensen aanleidingen om ons anders te gaan behandelen, uit te lachen, te kwetsen. Terwijl etiketten ons zouden moeten helpen, duidelijkheid moeten verschaffen en troost bieden. Etiketten, als bijvoorbeeld ‘biopolair’, moeten andere mensen de kans geven ons te helpen en onszelf de kans te geven inzicht te krijgen in ons hoofd.
Dit boek is een pleidooi voor begrip en moed. Dit boek is een pleidooi tegen zwijgen, schaamte en lafbekken. Lafbekken als in daders, niet slachtoffers. Daders die te laf zijn om over hun eigen gevoelens te praten. Daders die anderen uitlachen, uitstoten, liefde ontzeggen of wegkijken als het moeilijk gaat.
Waar het licht is gaat voor mij ook over ouders die in de fout zijn gegaan, omdat ze niet beter konden of wilden. Omdat ze tekort schoten op velerlei vlakken waarvan liefde en wortels bieden de grootste is.
Waar het licht is wil volgens mij ook de achterblijvers een hart onder de riem steken, soms kan je gewoon niet genoeg doen. Maar dat wil niet zeggen dat het jouw schuld is.
Omdat de donkere, eenzame dagen er weer aan komen lijkt dit boek, en de boodschap die het brengt, me heel gepast om nu te lezen. Het is een oproep voor begrip, liefde, compassie, medeleven, taboedoorbreking,…
Waar het licht is is een liefdesverhaal, het beschrijft de liefde tussen Violet en Finch maar ook de liefde voor al het kleine en het grote in dit opmerkelijke leven. Waar het licht is vergeet je nooit meer.
“Als je denkt dat er iets mis is, zeg het dan.
Je bent niet alleen.
Het is niet jouw schuld.
Er is hulp te vinden.”

‘Is het vandaag een goede dag om dood te gaan?’ Jennifer Niven start Waar het licht is met een opmerkelijke, essentiële vraag en plaatst je direct midden in het leven van Finch en Violet. Met dit verhaal, dat indruk maakt door de emotionele beschrijvingen en realistische gebeurtenissen, zorgt Niven voor een echte parel binnen de Young Adult-literatuur.

Finch en Violet ontmoeten elkaar op de kerktoren van school, waar ze allebei een einde aan hun leven willen maken. Finch houdt Violet tegen en allebei overleven ze. Vervolgens nodigt Finch Violet uit het ‘zwerftochtenproject’ voor aardrijkskunde samen te doen. Ze ontwikkelen een speciale band, leren elkaar beter kennen en houden van elkaar. Kunnen ze elkaar gelukkig maken? Kunnen ze elkaar weerhouden van een zelfverkozen dood en kunnen ze elkaar laten zien dat het leven mooi is?

Vanaf de eerste letter in het boek sluit je Finch in je hart. Niven beschrijft de gedachten en gevoelens van deze ongelukkige jongen zo goed dat het onmogelijk wordt niet van hem te houden. De gemaakte opgewektheid en de pogingen Violet uit het dal te trekken maken hem tot een echte gentleman. Tegelijkertijd zie je de keerzijde. ‘Mijn vader zegt geen woord tegen me, maar mept me zo de keuken door, tegen de muur aan.’ Het leven van Finch is hard, verdrietig en pijnlijk. Door Nivens beschrijvingen is Finch niet langer een papieren persoon, hij wordt echt. De empathie voor Violet volgt later, maar ook zij verdient een plaats in je hart. Waar ze eerst koud en kil overkomt, kan iedereen haar later begrijpen: de lezer én Finch. Niven maakt van beide tieners realistische personen, zo uit het leven gerukt. Hierdoor wordt het moeilijk dit verhaal te vergeten.

‘Het probleem met mensen: ze vergeten meestal dat het de kleinigheden zijn waar het om draait.’ Finch en Violet proberen die kleinigheden wel te waarderen. Tijdens hun zwerftochten door Indiana komen ze op de mooiste plekken en ontstaat er een waardevol liefdesverhaal. Niven laat zien dat ze over de opbouw nagedacht heeft. Al vanaf het begin geeft ze kleine aanwijzingen als ‘dat is het enige wat ik niet heb’ over het verdere verloop van het verhaal. Via korte opmerkingen van Finch en ogenschijnlijk onbelangrijke gebeurtenissen creëert ze bij de lezer een sterker wordend gevoel van onheil en wekt ze allerlei emoties op.

Vanaf tweederde van het boek verandert de toonzetting. De ‘vrolijke’ Finch valt terug en de lezer voelt de onmacht van Finch én Violet. Niemand kan iets doen. Opmerkingen als ‘Jij verdient beter. Ik kan niet beloven dat ik in je buurt blijf – niet dat ik dat niet wil’ raken je in het hart en geven opnieuw een gevoel van onrust. Wederom ondersteund door de verhaalopbouw. Niven laat Finch steeds minder aan het woord: hij verdwijnt letterlijk en figuurlijk. Langzaam wordt het noodlot duidelijk.

Niet alleen de meeslepende verhaallijn en de unieke personages zorgen ervoor dat dit boek blijft hangen. Ook de thematiek die Niven aanhaalt, zorgt voor de nodige traan. Door de handelingen, gevoelens en gedachten van Finch een podium te geven, geeft de auteur een prima en indrukwekkend beeld van iemand met een bipolaire stoornis. ‘Ik ben aan het verdwijnen. Misschien ben ik al weg.’ Ook de gevolgen van de dood van Violets zusje en het grote thema ‘zelfmoord en geluk in het leven’ krijgen veel aandacht. Daarbij gaat Niven verder dan alleen het geven van een beeld: ze maakt je deelgenoot en lotgenoot van de situatie.

Violet gaat – met het uit beeld raken van Finch – een noodlot tegemoet. Uit alle macht probeert ze het tij te keren en hierin neemt ze je mee. Een gevoel van ‘ik weet hoe het gaat eindigen, maar ik wil niet dat het zo eindigt’ bekruipt je en Violets woorden zorgen voor tranen. Het verhaal maakt zoveel indruk, dat je elk detail wilt onthouden. Niven schrijft met Waar het licht is een diepgaand, realistisch verhaal dat zeker gelezen moet worden!
Eerder op Hebban.nl

Gewicht
0,466 Kg

Uit jaar:
2015

Uitvoering:
Paperback

Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Baqup

Vertaald door:
Aleid van Eekelen-Benders

Oorsponkelijke titel
All the Bright Places

Aantal pagina's
333

NUR/NUGI
285

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Links

DVDs

Videogames

Games

© 2018 - 2024 Zoek2ehands.nl - Zoek 2ehands | sitemap | rss