MOMENTEEL BIJ ONS UITVERKOCHT
Zwarte Peper, Scheurbuik kinderen op reis met de Verenigde Oost-Indische Compagnie , Vibeke Roeper
Artikelnummer: 9789021479644 OverzichtDe fascinerende geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, eeuwenlang 's werelds grootste handelsonderneming, verteld aan de hand van de belevenissen van de kinderen aan boord of in de Oost. Met niet alleen het succesverhaal over enorme schepen en winsten, maar ook waargebeurde verhalen over schipbreuken, scheurbuik, muiterij, executies en andere gruwelijkheden.
Aan de rijke historie van de VOC hebben ook veel kinderen deel gehad. Als scheepsjongen, passagier, slaaf, kind van een VOC-man en een inlandse vrouw, of als weeskind dat naar Batavia moest om te werken of te trouwen. Sara Specx bijvoorbeeld, de dochter van een Nederlandse koopman en een Japanse vrouw. Ze groeide op in Japan en later in Batavia, waar haar vader gouverneur-generaal werd. Op haar dertiende kreeg ze een verhouding met een jonge VOC-soldaat. Toen dat eenmaal uitkwam ontstond er een groot schandaal, haar vriend werd op gruwelijke wijze terechtgesteld terwijl Sara gedwongen werd toe te kijken, waarna zij werd gegeseld.
En de twee zoontjes van 'ziekentrooster' Simon van den Kerkhoven. Hun schip leed schipbreuk bij het eiland Mauritius. In de reddingssloep was niet genoeg plaats voor iedereen dus moesten er mensen overboord gezet worden. De jongens mochten blijven, maar een oude matroos en een zwarte slaaf waren minder gelukkig.
De belevenissen van deze en andere kinderen maken een belangrijk deel uit van de geschiedenis van de VOC zoals Vibeke Roeper die vertelt. Zo komen we onder meer te weten hoe de VOC functioneerde, waarom men naar Azië voer en hoe men daar leefde, hoe zwaar het leven op een VOC-schip was en welke gevaren er dreigden. Een geschiedenis die bol staat van de ontdekkingstochten, scheepsrampen, muiterij, piraten en vreemde volkeren en daarom nog altijd tot de verbeelding spreekt.
MENINGEN: Het leven, soms kortstondig en/of noodlottig, van duizenden anoniem gebleven kinderen uit de 17e en 18e eeuw werd nagenoeg beheerst door het reilen en zeilen van de VOC. Gebaseerd op bronnen zoals reisverhalen en scheepsjournaals worden op sobere, maar heldere wijze de historische lotgevallen van twaalf kinderen boeiend verteld. Hoewel het relaas van deze kinderen varierend in leeftijd van vier tot achttien jaar en meestal werknemer of passagier, summier en fragmentarisch is - maar daar is de geschiedschrijving debet aan - wordt toch vooral inzicht geboden in hun (avontuurlijke) levensomstandigheden. Deze inzichtelijkheid wordt vooral bereikt, doordat de verhalen ingekaderd zijn in een uitgebreide (kritische) beschrijving van de handel en wandel van de VOC (1602-1798). Uitgaande van het referentiekader van de hedendaagse jeugd wordt informatie geboden over diverse sociaal-economische aspecten binnen deze Nederlandse Handelsvereniging. Zo worden onder meer doel, organisatie, scheepsbouw, handelswaar, het verblijf op zee en in de factorijen uitvoerig besproken en de Aziatische landen, waarop gevaren werd, benoemd. De talrijke grote en kleine zwartwitte pentekeningen ondersteunen de tekst goed. Ter completering een woordenlijst en een uitvoerig register. Vanaf ca 10 jaar.
J.J.J.M. Engels
Ik zag het boek in de bibliotheek liggen en nam het eens mee. Behalve dat het bom vol informatie stond was het ook nog eens onwijs mooi geschreven. Er werd gebruik gemaakt van plaatjes en voorbeelden. Echt ontzettend handig (ook voor een verslag)
Gewicht
0,356 Kg
Uit jaar:
2002-2003
Uitvoering:
Hardcover
Vormgeving (Lay-out, Opmaak):
Suzan Beijer
Tekeningen van:
Tom Eyzenbach
Aantal pagina's
119