Via partner

Gratis geld voor iedereen en nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen , Rutger Bregman

Artikelnummer: 9789082256307
Artikel 2 van 3
€ 9,00
Overzicht

KLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER

Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan. In deze tijd, met koopkracht als laatste ideaal, schetst historicus Rutger Bregman nieuwe vergezichten. Van een basisinkomen voor iedereen tot een werkweek van vijftien uur, van een wereld zonder grenzen tot een wereld zonder armoede - het is tijd voor de terugkeer van de utopie. 

Laat je meenemen op een reis door de geschiedenis en maak kennis met ideeën die tegen de tijdgeest ingaan, dwars door de oude scheidslijn van links en rechts heen. Gratis geld voor iedereen is een overrompelend boek dat je wereldbeeld op zijn kop zet. Het is geschreven in de overtuiging dat de wereld niet wordt geregeerd door lobbyisten, zakenlui of politici zonder visie. De wereld wordt geregeerd door ideeën en de kracht van de verbeelding. Alles wat we nu beschaving noemen, is begonnen in de hoofden van wereldvreemde dromers. Zoals ook het einde van de slavernij en de democratie eens onmogelijk leken, zo kan ook in deze eeuw het utopische werkelijkheid worden. 

Over de auteur
Rutger Bregman (1988) studeerde geschiedenis aan de universiteiten van Utrecht en Los Angeles. In 2012 publiceerde hij Met de kennis van toen; een jaar later volgde het veelgeprezen De geschiedenis van de vooruitgang (bekroond met de Liberales-prijs voor het beste boek van 2013). Sinds september 2013 schrijft hij voor het online journalistieke platform De Correspondent. Zijn artikel over het basisinkomen werd online al honderdduizenden keren gelezen, genomineerd voor de European Press Prize en overgenomen door de Amerikaanse krant The Washington Post. In februari 2014 stond Bregman centraal in zijn Tegenlicht-documentaire: 'De noodzaak van een utopie'.

Dit boek is een uitgave van De Correspondent, een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag. Lees de nieuwste artikelen van Rutger Bregman op decorrespondent.nl/rutgerbregman

MENINGEN: 'Als je de wereld wil verbeteren, begin je daar maar best zo vroeg mogelijk mee. En dus is de 26-jarige Nederlandse historicus en schrijver Rutger Bregman met 'Gratis geld voor iedereen' inmiddels al aan zijn derde boek toe. 'Waar zijn de grote ideeën over onze samenleving gebleven?', vraagt hij zich af.
' – Michel Vandersmissen, Knack

'Een basisinkomen voor iedereen en een 15-urige werkweek. In zijn boek 'Gratis geld voor iedereen' pleit de Nederlandse wonderboy Rutger Bregman vurig voor de terugkeer van het utopische denken. 'Haalbaarheid is zowat het saaiste woord dat ik ken.'' – Nico Schoofs, De Tijd

''Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan.' En dus zette historicus Rutger Bregman zich aan de tekentafel. Zijn pijlers voor een betere wereld: gratis geld voor iedereen, werkweken van 15 uur en een opengrenzenbeleid. Gesprek met een beeldenstormer van amper 26.' – Jan-Frederik Abbeloos, De Standaard

'****
Het nieuwe boek van Rutger Bregman is wetenschap met een hamer bedreven - om maar meteen met Nietzsche te spreken - maar als we zo rond de derde dinsdag in september toch aan het corvee van het economische beschouwen moeten, lijkt Bregman lezen een betere , in elk geval veel aangenamere, keuze dan het volgen van de Haagse haarkloverijen. Met verve beargumenteert hij niets minder dan de grootste economische hervorming aller tijden.
Achter de enigszins lachwekkende titel Gratis geld voor iedereen gaat een lach-opwekkend boek schuil. Een lach, in de eerste plaats, bij het bevrijdende gevoel dat je krijgt van het langzaam kantelende beeld: in weerwil van alle crises in de wereld is het glas toch niet half leeg, maar ruimschoots halfvol. En dan een lach om jezelf, want kijk daar ga je weer: het beeld van het glas, half leeg of half vol, is en blijft passief. Bregman (1988, historicus en journalist) wil juist duidelijk maken dat wij zelf de schenkers en de drinkers zijn. Zeg niet: het glas is half vol, maar zeg: wij hebben het glas tot de helft gevuld. Ideologisch is Bregman moeilijk te duiden, maar een fatalist is hij in elk geval niet, de toekomst vraagt volgens hem om door ons te worden vormgegeven.
Een lach vervolgens om de buitelingen van idealisme en pragmatisme, de wals van linkse en rechtse idealen ('armoede bestrijden is niet alleen goed voor het geweten, het is ook goed voor de portemonnee'), historische analyses en toekomstvisioenen van 'win-win-win-beleid' die het boek bevat. Leve de branie en branie heeft Bregman genoeg. 'Ik ben geen econoom dus pin me er niet op vast', zegt hij ergens halverwege, alsof hij duidelijk wil maken dat het gaat om het idee, niet om de getallen. In zijn dankwoord neemt hij 'alle onhaalbare illusies' zonder voorbehoud voor zijn rekening. Kom daar eens om op Prinsjesdag.
Een lach vervolgens om de buitelingen van idealisme en pragmatisme, de wals van linkse en rechtse idealen ('armoede bestrijden is niet alleen goed voor het geweten, het is ook goed voor de portemonnee'), historische analyses en toekomstvisioenen van 'win-win-win-beleid' die het boek bevat. Leve de branie en branie heeft Bregman genoeg. 'Ik ben geen econoom dus pin me er niet op vast', zegt hij ergens halverwege, alsof hij duidelijk wil maken dat het gaat om het idee, niet om de getallen. In zijn dankwoord neemt hij 'alle onhaalbare illusies' zonder voorbehoud voor zijn rekening. Kom daar eens om op Prinsjesdag.
En een lach tenslotte om de stijl van dit in wezen zwaar theoretische boek, met zijn staccato imperatieven: 'Enter: de doos' (over de betekenis van containervervoer), 'Maak kennis met de Luddieten' (over de vergeefse strijd tegen automatisering) en vooral: 'Begrijp me niet verkeerd' (in elk hoofdstuk). Wie Thomas Piketty niet heeft gelezen en ook niet wist wat Pigouviaanse belastingen zijn, kan zich met dit boek een mening vormen over vraagstukken als ongelijkheid, maakbaarheid van de samenleving en vrijheid.
Vrijheid, status en tijdsbesteding van elk individu ter wereld worden bepaald door zijn of haar positie op de arbeidsmarkt. Het is Bregmans tour de force om a) te laten zien dat 'het dogma dat je moet werken voor je geld' geen natuurwet is maar een keuze, die we zouden kunnen inwisselen voor een andere en b) dat zo'n omwisseling dringend gewenst is, nu wij aan het begin staan van het 'Tweede Machine Tijdperk' (enter: de robot). Nieuw is het allemaal niet wat Bregman beweert en economisch zal het vast hier te kort en daar te breed zijn, maar het zou mooi zijn als hij daar niet op wordt vastgepind en zijn ideeën een plaats kunnen krijgen in de volgende Troonrede.' – Pieter van den Blink, De Volkskrant

De vraagstukken die Bregman opwerpt, de (historische) voorbeelden die hij geeft en de toekomstbeelden die hij schetst zijn zonder meer interessant. Ik heb het boek in twee avonden uitgelezen.

Een diskwalificatie vind ik is echter de politieke standpunten die Bregman in de laatste twee hoofdstukken inneemt. Hij stelt zich daarin op als een soort neo-communist en haalt een paar keer venijnig uit. Eén van de uitkomsten van zijn betoog is dat alle grenzen rondom Europa open moeten, zodat iedereen op aarde zonder problemen naar Europa en Nederland kan trekken. Dat is erg jammer omdat de zeer interessante inhoud van het boek daarmee een politieke lading krijgt en daarom niet meer als neutraal uitgangspunt kan dienen. Laten we erop het houden dat dit jeugdige onbezonnenheid is geweest.

Er zijn maar weinig boeken die je vanaf het begin weten te boeien en je steeds weten te verrassen. Het boek van de nog jonge Rutger Bregman (1988) met als titel “gratis Geld” is zo’n bijzonder boek. Deze historicus en publicist is een serieuze wetenschapper en een begaafd stylist tegelijkertijd.
Van de ruwweg 250 bladzijden dat het boek beslaat worden er al 50 ingenomen door honderden bronverwijzingen. Je vraagt je af waar Bregman de tijd vandaan heeft gehaald om al deze bronnen te lezen. Is hij een bezeten onderzoeker?
Als bêtawetenschapper heb ik nooit een waardering gehad voor de historische wetenschappen, maar moet nu eerlijk bekennen dat dit een grote vergissing is geweest. Bregman weet op een zeer interessante wijze historische personen tot leven te brengen en hun rol in de geschiedenis duidelijk te maken. Natuurlijk wil je meteen weten wat deze vijf grote ideeën (of zijn het utopiën) zijn:
1.Het gaat om het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen om een einde te maken aan armoede en waarna de titel gratis geld ook verwijst.
2.Een korte werkweek van 15 of 20 uur om de door technologische innovaties structurele werkeloosheid aan te pakken.
3.Een eerlijker belastingstelsel om de vermogens- en inkomensongelijkheid aan te pakken.
4.Het uitroeien van armoede door effectieve vormen van ontwikkelingshulp.
5.Een wereld zonder grenzen (vrij verkeer van mensen).
Hij weet al deze radicale voorstellen gedegen en overtuigend uit te werken zodat ze heel geloofwaardig en plausibel worden en gesteund door goed wetenschappelijk onderzoek.
Toch realiseert Bregman zich ook de betrekkelijkheid van wetenschappelijk bewijs op het gedrag van mensen. Zo beschrijft hij de ontdekkingen van psycholoog Leon Festinger en vormgegeven in de cognitieve dissonantie theorie. Deze stelt dat mensen zo overtuigd kunnen zijn van de eigen diepste overtuigingen dat ze zelfs de realiteit ontkennen of verdraaien. Met andere woorden: mensen laten zich niet gauw overtuigen als het om politieke, religieuze of culturele overtuigingen gaat. Er is dus een crisis nodig om grote veranderingen, zoals beoogd met de genoemde grote ideeën, te bewerkstelligen.
Zelden heb ik een boek zo nauwgezet en grondig gelezen en me steeds opnieuw weer verbaasd over de onverwachte resultaten die Bregman presenteert. Een ware meester.
Dit boek zou verplichte (school-)kost moeten worden voor alle politieke, sociale en economische wetenschappers in het hoger onderwijs. Het opent je de ogen, brengt je aan het twijfelen en biedt hoopvolle vergezichten. Van deze jongeman zullen we nog veel horen.

Ik kan me voorstellen dat veel mensen kritiek hebben op de ideeën uit dit boek maar ikzelf heb het als zeer inspirerend en prikkelend ervaren. Heerlijk om te lezen. Fijn om eens op een heel andere manier naar de wereld te kijken. Vanuit gelijkheid en kansen voor iedereen en niet alleen voor de mensen die toevallig geluk hebben gehad dat ze geld bezitten. Interessant!

Mijn interesse in het boek "Gratis Geld voor iedereen" van Rutger Bregman werd gewekt door de gelijknamige uitzending van Tegenlicht en een artikel in Intermediair. Het thema 'Basisinkomen' is een thema dat zeker elke vijf jaar weer terugkeert. Bregman beschrijft dit thema vanuit historisch perspectief en roept vragen op voor de toekomst. Er moet iets gebeuren, want op de huidige manier doorgaan met werken en verdelen van inkomen en vermogen leidt op termijn tot grote problemen. Wat te denken met nieuwe trends als robotisering etc. Er zal eenvoudigweg niet genoeg werk meer zijn voor iedereen.

 

Gewicht
0,324 Kg

Uit jaar:
2014-2015

Uitvoering:
Paperback

Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Harald Dunnink+Martijn van Dam (Momkai)

Vormgeving binnenwerk: (255 tekens)
Pre Press Media Groep

Aantal pagina's
207 excl. Noten+Dankwoord

NUR/NUGI
320 Literaire non-fictie algemeen

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Links

DVDs

Videogames

Games

© 2018 - 2025 Zoek2ehands.nl - Zoek 2ehands | sitemap | rss