MOMENTEEL BIJ ONS UITVERKOCHT
Niet in Gods naam een pleidooi tegen religieus extremisme en religieus geweld , Jonathan Sacks
Artikelnummer: 9789043527187 Overzicht'Niet in Gods naam' van Rabbi Jonathan Sacks is een aanklacht tegen het misbruik van Gods naam ter rechtvaardiging van geweld. Hij onderzoekt de wortels van geweld in relatie tot religie. Hij focust op de spanningen die er van oudsher zijn geweest tussen Jodendom, Christendom en Islam. Sacks pleit vurig voor de samenwerking tussen de wereldgodsdiensten in de strijd tegen geweld en terreur. De boodschap van liefde moet even krachtig worden verkondigd worden als de boodschap van de predikers van haat.
MENINGEN: Mensen die anderen doden op basis van hun geloof, doen dat niet in naam van God, zo betoogt de auteur, een gezaghebbende Britse rabbijn. Als zij een oorlog op religieuze gronden voeren, 'huilt' God. De monotheïstische god van joden, christenen en moslims is in wezen een God van vrede, liefde en gerechtigheid. De hedendaagse werkelijkheid van vervolging en uitmoording van andersgelovigen in diverse delen van de wereld staat met dat geloof echter in schril contrast. De auteur spreekt van 'altruïstisch kwaad', kwaad dat met een zekere blijmoedigheid bedreven wordt voor een heilig doel. In dit boek onderzoekt hij waarom mensen gewelddadig zijn en welke rol religie hierbij speelt. Hij roept aanhangers van de drie monotheïstische godsdiensten op om hun heilige teksten zo te lezen, dat ze niet langer aanleiding geven tot geweld en oorlog. Zij dienen te beseffen dat ze als kinderen van Abraham allen tot dezelfde familie behoren. Een fundamenteel en diepgravend boek. Met eindnoten en een literatuurlijst.
Dr. H.C. Stoffels
De schrijver is een Joodse rabbijn. Ik heb dit boek achter elkaar uitgelezen. In het eerste deel geeft de auteur een analyse van wat hij noemt "altruïstisch kwaad" (slecht geloof) , dualisme, zondebok en broedertwist. Je moet er de aandacht goed bij houden want hij beschrijft het op abstract niveau. Maar interessant en boeiend. Hij toont aan dat religie niet tot geweld leidt maar andersom. In het tweede deel beschrijft hij vanuit het Bijbelboek Genesis de broedertwist en mogelijkheid tot verzoening. Hij begint bij Kaïn die zijn broer Abel doodt uit jaloezie en werkt dat verder uit via Ismaël/Izak, Ezau en Jakob en Jozef en zijn broers. Dit deel is psychologisch van opzet en geeft een prachtige ontwikkeling te zien van het begin van Genesis tot het einde van het boek. Van haat naar verzoening. Het tweede Bijbelboek Exodus behandelt de uittocht van het volk. Eerst moet je leren om familie te worden, daarna kun je een volk worden. Hij mag daar van mij ook een boek over schrijven, op hetzelfde psychologische niveau. Lijkt me heel boeiend. In deel 3 probeert hij oplossingen voor deze tijd aan te reiken: je haat loslaten en macht willen afstaan. Dat is mooi maar klinkt utopisch. Ik kocht het boek eerst als e-boek vanwege de prijs maar besloot na lezing om het "echte" boek te kopen. Want ik wil het in mijn boekenkast hebben en erin kunnen bladeren en stukjes teruglezen. Vooral deel twee heeft me veel gegeven om over na te denken. Echte rijkdom!
Uiterst knappe beschrijving over hoe het is misgegaan tussen de drie Godsdiensten die op Abraham teruggaan: Jodendom, Christendom, Islam. Fijngevoelige uitleg over de Genesis-verhalen: tegenstellingen tussen "Broers" Kaïn vs Abel, Isaäk vs Ismaël, Jakob vs Esau en Mozes vs Aäron. Boeiend proza, beslist een aanrader voor de winteravonden!
Vond je dit een nuttige review?
Goede doordachte en heldere uiteenzetting van geschiedenis. Erg goede opbouw. Mooie en eigentijdse conclusie en aanbevelingen. Daar kunnen en moeten we wat mee doen.
Uit jaar:
2016
Uitvoering:
Paperback
Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Garage BNO
Vertaald door:
Wordflat, Jaap Sprlingerland
Oorsponkelijke titel
Not in God's Name
Aantal pagina's
350
NUR/NUGI
700