MOMENTEEL BIJ ONS UITVERKOCHT
Een kleine geschiedenis van bijna alles , Bill Bryson Serie: Olympus Pockets
Artikelnummer: 9789046705186 OverzichtIn 'Een kleine geschiedenis van bijna alles' onderneemt Bill Bryson zijn meest avontuurlijke reis tot nu toe: die door het leven zelf. Met hetzelfde enthousiasme en dezelfde nieuwsgierigheid als waarmee hij vele landen op de wereld bezocht en beschreef, legt hij nu de geschiedenis van het leven op aarde vast.
Al zijn hele leven heeft Bryson zich afgevraagd of het mogelijk was de essentiële onderwerpen van belangrijke wetenschappen als geologie, scheikunde, paleontologie en astronomie, waarin de geheimen van het leven besloten liggen, op een duidelijke en spannende manier op te schrijven. Het resultaat van deze jarenlange obsessie is dit boek, waarin Bryson deze ingewikkelde zaken niet alleen ontsluiert maar ze ook op heldere, spannende en meeslepende wijze beschrijft.
Hoe kunnen ze weten hoe en wanneer het heelal begon en hoe het was toen het begon? Hoe weten ze wat er zich in een atoom afspeelt? En dan nog de vraag - misschien wel bovenal - hoe kan het dat wetenschappers vaak van alles lijken te weten, maar nog steeds geen aardbeving kunnen voorspellen of ons zelfs maar vertellen of we een paraplu moeten meenemen naar de races van volgende week woensdag?
MENINGEN: Over de essentiële wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van geologie, scheikunde, paleontologie, astronomie etc. van de laatste vier eeuwen. Het had evengoed kunnen heten: 'de grote geschiedenis van bijna niets', want als er één ding duidelijk wordt gemaakt, is het wel dat naarmate de wetenschap vordert, er steeds meer vragen en raadsels opdoemen. Uiteindelijk: wát is een atoom? En: wat gebeurde er toen het heelal begon? Er is wel een antwoord, maar zelfs wetenschappers zeggen dat je maar beter niet kunt proberen je er een voorstelling van te maken in termen van een wereld die wíj kennen. Bryson neemt de lezer mee op een zoektocht door enkele eeuwen van wetenschappelijke ontwikkelingen: de samenstelling van het heelal, de opvattingen van geleerden als Einstein en Darwin en het leven op deze planeet. De verwondering van de auteur, zelf een niet-wetenschapper, geeft de lezer het prettige gevoel niet de enige te zijn die het allemaal niet écht kan bevatten. Het meeslepende boek is in een verhalende stijl geschreven, helder en spannend en het bevat veel anekdotes die voor een luchtige toets zorgen. Zonder formules en berekeningen; met eindnoten, register en uitgebreide bibliografie. Kleine druk.
M. Deylius
Dit is een prachtig boek, laat ik dat voorop stellen. Van het ontstaan van het universum via het uitsterven van de dinosauriërs tot het ontstaan van de mens, Bryson schetst het hele verhaal. En doet dat op een toegankelijke en speelse wijze. Deze geïillustreerde editie voegt mooie, zij het lang niet altijd noodzakelijke plaatjes toe, zodat een lijvig koffietafel bladerboek resulteert. Des te triester dat deze (dure) Nederlandse editie zo'n rommelige haastklus is. De uitgave wemelt van de fouten, en de vertaling staat bol van de tenenkrommend lelijke zinnen. Een vertaler die van het engelse "congenial" niets beters weet te maken dan "congeniaal", en die denkt dat een "massive gas sphere" een "massieve gasbol" is (het moet natuurlijk "enorme" zijn) kan beter een ander beroep zoeken, lijkt me. De meest in het oog springende fouten zijn te vinden in de "krantenkoppen" waarmee de tekst is opgeleukt. Pakweg: "In 1796 lukte het ons dankzij de passage van Venus eindelijk om de afstand tussen de aarde en de zon vast te stellen: 149,59 kilometer" (p. 72). Het zou hier knap warm zijn als dat waar was. En trouwens, betreffende passage vond in 1769 plaats, niet in 1796. Wachten op een betere Nederlandse uitgave dus, of beter nog, de Engelse editie aanschaffen.
nog een keer dit boek lezen.... Ik ben zelf nogal een alfa (meer van de talen dan de natuurwetenschap) maar ik kreeg dit boek aangeraden door een vriend. En Wow, ik wilde opeens vroeg naar bed om nog even lekker in mijn nieuwe 'bijbel' te lezen. Ik heb iedere week triviant met een groepje vrienden in de kroeg en ze stonden helemaal versteld... 'Hè?! Sinds wanneer weet jij dat soort dingen!?' Heerlijk! Geen moment heb ik het idee gehad dat ik 'aan het leren was', ik was echt voor mijn lol aan het lezen. Bryson, van huis uit een schrijver van reisgidsen, maakt het voor normale mensen begrijpelijk hoe onze wereld in elkaar zit, en alle dingen waarvan je eigenlijk altijd al iets meer wilde weten, worden op een begrijpelijke, maar belangrijker: humoristische manier uitgelegd. het hoofdstuk over vulkanisme en mogelijke rampen heb ik werkelijk weggesmuld! Niet voor niets heeft dit boek zulke uitstekende recensies gekregen in de pers. Een aanrader voor iedereen die wel eens iets meer van de aarde en het universum wilde weten, maar niet door gortdroge stof wil werken. Einstein? zwarte gaten? aardbevingen? dino's? evolutie? Je weet er wel iets van maar komt bij Einstein eigenlijk niet verder dan Joods, relativiteitstheorie en e=mc2? Kijk niet verder, hier staat het allemaal in en hoe ongelooflijk het ook klinkt: Dit lees je voor de LOL. Een kleine geschiedenis van bijna alles. wat mij betreft is Bryson uitzonderlijk goed in zijn opzet geslaagd...
Het boek laat zich lezen als een roman, ik heb het onlangs geleend en in een ruk uitgelezen. Het aardige is dat de Open Universiteit een gratis cursus rondom dit boek beschikbaar stelt, erg geschikt voor degenen dit toch nog wat meer diepgang willen!
Gewicht
0,529 Kg
Uit jaar:
2004-2016
Uitvoering:
Paperback
Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Nanja Toebak
Omslagbeeld:
Shutterstock
Vertaald door:
Servaas Goddijn
Oorsponkelijke titel
A Short History of Nearly Everything
Aantal pagina's
512
NUR/NUGI
302