Via partner

De nieuwe route transformatie in het sociaal domein, samensturing met alle betrokkenen , Anke Siegers

Artikelnummer: 9789492475916
Artikel 1 van 3
€ 13,00
Overzicht

KLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER

De nieuwe route 1e druk is een boek van Anke Siegers uitgegeven bij Pumbo. ISBN 9789492475916 

Steeds vaker lopen mensen vast in de huidige route naar ondersteuning in het sociaal domein. Met de beste bedoelingen worden er plannen gemaakt voor mensen in plaats van mét de mensen die wakker liggen van de situatie. Betrokkenen ervaren hierdoor dat de situatie niet meer van hen is. Het verlies aan eigenaarschap leidt tot verbroken verbindingen, afstand, wantrouwen en bureaucratie. Dit moet en kan anders.
De Nieuwe Route zorgt voor hernieuwd eigenaarschap over de situatie en de oplossingen bij alle betrokkenen samen. Het is een kanteling in denken, organiseren en doen die leidt tot een gelijkwaardige samenwerking tussen cliënt en organisatie, inwoners en overheid, leefwereld en systeemwereld.
Organisatiepsycholoog en groepsconflictbemiddelaar Anke Siegers houdt zich bezig met het inrichten van een maatschappij waarin samensturing met alle partijen gebruikelijk is. In diverse rollen adviseert en begeleidt ze hierin overheden, organisaties en professionals. Anke is veelgevraagd spreker, leidt grote (conflict) processen, stond aan de wieg van DatisHelder, is ontwikkelaar van de Nieuwe Route en Communityprocessing en is verbonden aan Nederland-Kantelt.
'Must-read voor gemeenten en organisaties die willen samenwerken met alle betrokkenen rond kwesties in de zorg, het onderwijs, participatie, werk en inkomen'.
Erik Gerritsen, secretaris-generaal ministerie van VWS
'De Nieuwe Route draagt bij aan een systeemkanteling die hard nodig is binnen het sociaal domein maar ook daarbuiten'.
Jan Rotmans, hoogleraar transities en duurzaamheid
'Het roer moet om. Het charmante van het boek is dat het niet eenvoudigweg een revolutionaire boodschap kraait, maar op vernieuwende praktijk gebaseerd laat zien hoe het echt anders kan, en wat daarvoor nodig is'.
John Grin, hoogleraar systeeminnovaties,
Universiteit van Amsterdam
'De Nieuwe Route geeft je nieuwe woorden en nieuwe wegen in het sociaal domein. Een boek dat al tien jaar geleden geschreven had moeten worden'.
Niels Schuddeboom, @Shakingtree,
organisatieadviseur en ervaringsdeskundige
'De Nieuwe Route is een boek dat laat zien waar het in de grote transformaties binnen het sociaal domein en daarbuiten de komende jaren om draait'.
Gert Jan Slump, criminoloog
'Ook de bestuurder moet durven loslaten bij de start van een Nieuwe Route. Ik ben er van overtuigd dat uiteindelijk de zorg zo menselijker is en minder kost'.
Cees Vos, Wethouder Sociaal domein
Anke Siegers legt in De Nieuwe Route prachtig een aantal klassieke antropologische thema's in ons zorgsysteem bloot: macht, status en reciprociteit. Voer voor antropologen dus!
Annewiep Bloem, antropoloog
Haar manier van denken is dynamisch en passend in deze nieuwe tijd waarin 'turnen' het keywoord is. Echt een boek dat je in een team gebruikt, als onderlegger en inspiratiebron.
Candida Kalf, teammanager WELLZO welzijnswerk
In dit vlot leesbare boek legt Anke Siegers uit hoe eigenaarschap teruggelegd kan worden waar het hoort, namelijk bij de burger en zijn omgeving. Regie voeren en verantwoordelijkheid nemen staan daarbij centraal.
Corien van Stam, Social Worker
We zagen door de Nieuwe Route dat mensen met een hulpvraag tot veel meer in staat waren dan wij aanvankelijk dachten.
Tineke van de Vliert, teamleider gebiedsteams
Feilloos en vol geduld ontrafelt Anke de valkuilen van collectief veranderen en toont ons een andere weg.
Marjet van Houten, senior adviseur Participatie, Movisie

MENINGEN: Het sociaal domein staat onder druk. Mensen moeten zo lang mogelijk voor zichzelf en voor elkaar zorgen en er is minder geld voor professionele ondersteuning. Veel trajecten in de zorg, het onderwijs en de participatie lopen spaak omdat de systeemwereld van de wetten leidend is en niet de leefwereld van de mensen. In dit boek zet de auteur de 'nieuwe route' uiteen. Uitgangspunt is dat verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid bij elkaar horen en dat alle betrokkenen samen beslissen wat er nodig is om een problematische situatie te verbeteren. Daardoor krijgen de juiste mensen beslissingsbevoegdheid en nemen zij hun verantwoordelijkheid met als resultaat: betere uitkomsten en verlichting van de professionele zorg. Helder boek over de transformatie in het sociaal domein en wat daarvoor nodig is. Nuttig en inspirerend voor bestuurders en professionals van gemeenten en organisaties die streven naar samenwerking met alle betrokkenen rond kwesties in de zorg, onderwijs, participatie, werk en inkomen.

Drs. M.H. Langelaan

Recensie “De Nieuwe Route” – Transformatie in het sociaal domein van Anke Siegers. – Samensturing met alle betrokkenen. 

Ondergetekende heeft veel ervaring in bijna alle sectoren van de markt, echter niet in het sociaal domein. Sterker nog. Ik gaf – om reputatieschade te voorkomen - een aantal jaren geleden mijn (huisvesting) onderzoekopdracht bij een gemeente terug om niet het risico te lopen verpletterd te worden tussen persoonlijke en politieke belangen van sommige stakeholders. Gelukkig kan het ook anders. Denk maar eens aan de gemeente Hollands Kroon. 

Ik heb “De nieuwe route” met veel plezier en interesse gelezen. Doordat ik niet bekend ben met het sociaal domein, heeft het mij wel extra tijd en energie gekost om het boek te lezen en te recenseren. Ik heb het ook als burger en (voormalige) huurder gelezen en heb al lezende steeds meer bewondering gekregen voor uitvoerenden en hulpverleners. Bewondering en waardering heb ik ook voor Anke Siegers. Het boek KLOPT! 

In een telefoongesprek met Anke Siegers op de dag nadat ik het boek uit had deelden wij ook grote zorgen over de medewerk(st)ers, managers, bestuurders en toezichthouders en (erger nog) consultants die nog bezig zijn met de oude en doodlopende route! Recent hebben we weer de gevolgen van die route kunnen zien. Een gemeente die zich niet meldt bij "Meester Visser doet uitspraak", ze waren bang voor een slechte PR....Vorige week kreeg een andere gemeente er van langs bij Meester Reid. 

Burgers, huurders en zorgvragers zijn het spuugzat om niet gehoord te worden. De oude route loopt inderdaad dood. Het is een route die niet mogelijk en niet wenselijk is. Helaas zijn er nog heel veel leidinggevenden en bestuurders die zich blijven vastklampen aan deze verkeerde en verouderde route. De Nieuwe Route sluit aan bij de trends en ontwikkelingen in het sociaal domein, maar ook bij die daarbuiten. Als je bezig bent met burgerparticipatie, dan kan je niet om dit boek heen.

Het is zeer actueel. Aan de orde komen o.a. : verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid, het waarom, (the WHY), transformatie, regels, kantelen, samensturing, betere en gedragen oplossingen, die winst opleveren.: tijd, geld, geluk en energie, protocollen, verandering van denken, organiseren & doen, gelijkwaardigheid, Laloux, en perverse prikkels. De case over het ziekenhuis Sionsberg in Dokkum is een prachtig voorbeeld van nieuw denken / de Nieuwe Route. 

Ik miste overigens een leeswijzer. Met “begin met het eind voor ogen” van Steven Covey in gedachten raad ik de lezers die bekend zijn met de sector aan om te beginnen met:

Pagina 178: Een terugblik vanuit de toekomst (2025). Een heldere stip op de horizon. (dat sluit overigens weer aan op de uitspraak – met dank aan Mandy Scheerder “een manager kijkt naar de bottomline, een leider kijkt naar de horizon”).

Als je bekend bent met het sociaal domein of daar al langer werkzaam bent, dan zou ik daarna beginnen met het lezen van de interviews met Jan Rotmans (pagina 43) en Jos de Blok. (pagina 123).

Daarna vooraan beginnen waarin het pijnlijk duidelijk wordt waarom de huidige manier van werken in de basis niet meer kan.

Daarna de 10 tips die op pagina 173 staan. Interview met Erik Gerritsen, secretaris-generaal bij VWS, vervolgens pagina 69 Uitgangspunten van transities. 

Dan zou ik verder gaan met met deel 111- de Nieuwe Route, een andere kijk op sociaal netwerk, pagina 117 -De basis factoren en – last but not least- met deel 1V - Aan de slag. 

Ik beveel het boek van harte aan: 

Mooie praktijkvoorbeelden actuele en zeer goed bruikbare (Nieuwe Route) “wegenkaart”, Heldere kijk op de sector, inclusief leermomenten en een aantal kritische kanttekeningen. Het is een must read voor professionals en betrokkenen in het sociaal domein en hoort absoluut thuis op de boekenlijst van studenten in deze sector. 

Koos Groenewoud. Lelystad 28 december 2016

In haar inspirerende boek “De nieuwe route’ neemt Anke Siegers je op een ontwapenende manier mee in haar visie over de transformaties in het sociaal domein. Ze ontrafelt de complexiteit van decentralisaties en transities in dit specifieke werkveld en wijst de weg naar het sociaal domein van de toekomst. Het boek is prettig leesbaar en dat geeft ruimte om haar inzichten in te bedden in het nieuwe denken over sociaal domein, burgerkracht en samenleving. Anke laat zien dat een gekantelde kijk op eigenaarschap de samenleving in beweging brengt. Belangrijkste zin in het boek: Wat is er voor nodig dat het goed blijft gaan met jou, met jullie, met mij, met ons? Het boek is niet alleen een aanrader voor ambtenaren en professionals, het is een echte verademing!

Dit boek is voor mensen uit het werkveld zorg en welzijn een prachtige leidraad. Veel zal herkenbaar zijn. Dit boek heeft toegevoegde waarde om met elkaar in gesprek te blijven over de verandering die momenteel in het sociaal domein gaande is. Het ondersteunt professionals bij hun behoefte om nu eens vanuit de cliënt te spreken, vanuit vertrouwen. In plaats vanuit de financiële belangen en vanuit een machtspositie. Een leesbaar boek, met duidelijke uitleg over De Nieuwe Route.

Must read voor iedereen die gaat voor een betrokken samenleving. Eigenaarschap bij de mensen zelf! Prachtig boek met veel eyeopeners rond hoe we de maatschappij en speciaal het sociaal domein nu hebben ingericht en hoe het anders moet en kan. De auteur verklaart waarom zoveel mensen zich niet werkelijk betrokken voelen en wat de desastreuze gevolgen daarvan zijn voor de maatschappij. Daarnaast beschrijft ze hoe het wel kan en dat geeft hoop voor ons sociaal domein, maar eigenlijk voor alle domeinen.

Alle hulpverleners zouden dit boek moeten lezen. En op de manier gaan werken zoals in het boek beschreven. Cliënt in eigen kracht zetten, doen wat nodig is

Complimenten voor het boek "de nieuwe route"! Goed en prettig leesbaar geschreven en daardoor toegankelijk voor velen. Inhoudelijk inspirerend, leerzaam en ook nog eens praktisch uitvoerbaar in de dagelijkse praktijk binnen het sociaal domein. De transformatie van zelfsturing en zelforganisatie naar samensturing en samenorganisatie geeft een helder beeld van de wekelijkheid.

Het geeft een verfrissende kijk op de ontwikkelingen binnen het sociale domein. Niet alleen nuttig voor zorg en gemeenten maar biedt ook voldoende mogelijkheden om bijv. het thema 'eigenaarschap' binnen het onderwijs aan de orde te stellen

Interessant en goed leesbaar boek, wat je aan het denken zet over je eigen manier van werken binnen de hulpverlening! Aanrader als je het écht anders wilt gaan doen!

Goed boek voor mensen die actief zijn in de samenleving; minder geschikt om zomaar lukraak aan iemand uit familie- of vriendenkring te geven.

Geeft veel andere zienswijze....

Gewicht
0,417 Kg

Uit jaar:
2016-2018

Uitvoering:
Paperback

Drukkerij
Pumbo.nl

Vormgeving (Lay-out, Opmaak):
Buronazessen.nl

Eindredactie:
Caroline D. Van Wijk (Cline)

Tekeningen van:
Frank Los

Aantal pagina's
192

NUR/NUGI
740 Mens en maatschappij algemeen

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Links

DVDs

Videogames

Games

© 2018 - 2024 Zoek2ehands.nl - Zoek 2ehands | sitemap | rss