MOMENTEEL BIJ ONS UITVERKOCHT, TEVENS BIJ PARTNER 03-02-2019
De verstandige kok De Rijke Keuken Van De Gouden Eeuw : Tekstuitgave Van Het Enige Gedrukte Noord-Nederlandse Kookboek Uit De Zeventiende Eeuw , Marleen Willebrands
Artikelnummer: 9789077455203 OverzichtDe verstandige kok verscheen in 1669 als onderdeel van een handleiding voor welvarende buitenhuisbezitters, getiteld Het vermakelijk landleven. Het is het enige gedrukte Noord-Nederlandse kookboek uit de zeventiende eeuw, waarvan de sporen nog steeds zijn terug te vinden in de kookboeken van deze tijd.
Marleen Willebrands is di st en neerlandicus. Zij hertaalde dit kookboek in modern Nederlands en schreef bij iedere afdeling van het boek een aanstekelijke inleiding. Tussen de recepten door staat veel wetenswaardige informatie, waarvoor Marleen Willebrands tal van bronnen uit de zestiende en zeventiende eeuw heeft geraadpleegd. De herkomst van de ingredi en en de soms merkwaardige bereidingswijzen worden helder toegelicht.
De verstandige kok laat de liefhebber van de historische keuken kennismaken met recepten uit de Gouden Eeuw en geeft uitgebreide informatie over de achtergronden van die recepten.
Achterin het boek geeft Marleen Willebrands een aantal bewerkte recepten waar de leckertongh van vandaag zelf mee aan de slag kan.
MENINGEN: In de 16e en17e eeuw lieten patriciers en kooplieden in de Republiek der Verenigde Nederlanden buitenhuizen bouwen waar men 's zomers verbleef. Om aan de vraag naar tuinboeken te voldoen verscheen eerst in 1661 "De verstandige hovenier", in de volgende drukken uitgebreid met "De verstandige kok" en "De verstandige confituurmaker", later weer vermeerderd met "De Hollandsche slachttijd". Deze delen verschenen als "Het vermakelijck landtleven" dat in wisselende samenstellingen vele drukken haalde. De schrijfster, dietiste, neerlandica en liefhebster van koken plaatst met deze boeiende uitgave de kookkunst van de Gouden Eeuw in een nieuw perspectief dat zij vanuit verschillende invalshoeken benaderde (met aandacht voor o.m. de medische invalshoeken). Ze hertaalde en becommentarieerde de recepten. Met een verklarende woordenlijst, een verantwoordingvan de tekstuitgave en de zwart-witillustraties, een aantal bewerkte recepten, literatuuropgave en een register (met de nummers van de recepten tussen haakjes). Gericht op een groeiend lezerspubliek met belangstelling voor historische eetcultuur.
(Biblion recensie, C. Verhoeven-van Raamsdonk)
Als liefhebber van (kookboeken met) historische gerechten mag dit boek uiteraard niet in mijn eetboekenkast ontbreken. Ik ben reuzeblij met deze aankoop: wat een heerlijk boek! Informatie, recepten en toelichtingen, geschreven in de taal van onze tijd en voor de 'lekkertongh' van vandaag. En dan ook nog eens in een zeer fraaie lay-out, helder en overzichtelijk. Een eetboek om regelmatig ter hand te nemen en in te kijken, in de kast laten staan is zonde ...
Gewicht
0,599 Kg
Uit jaar:
2006
Uitvoering:
Hardcover
Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Karelse & den Besten
Aantal pagina's
214