MOMENTEEL BIJ ONS UITVERKOCHT
Ellis en het verbreinen over hersenen, gedrag & educatie , Jelle Jolles
Artikelnummer: 9789075579536 OverzichtNeuropsycholoog Jelle Jolles publiceert boek over hersenen, gedrag en educatie. Talentontwikkeling scholier en student bepaald door hersenen én omgeving
Welke factoren bepalen individuele verschillen in schoolprestaties en cognitief functioneren? Welke verschillen in de hersenontwikkeling zijn er tussen jongens en meisjes? Waarom hebben tieners het zo moeilijk met plannen en kiezen en waarom nemen ze zo makkelijk risico's? Welke rol speelt de omgeving en welke rol speelt de biologie in de ontwikkeling van mensen? Het boek 'Ellis en het verbreinen. Over hersenen, gedrag & educatie' geeft visies op onderwijs en opvoeding vanuit de invalshoek van 'brein en leren'.
Jolles, tevens directeur van het onderzoeksinstituut LEARN! en het Centrum Brein & Leren in Amsterdam, illustreert met zijn boek zijn oproep tot een actieve dialoog tussen de praktijk en de wetenschap. Ellis en het verbreinen gaat in op de ontwikkeling van kinderen en adolescenten tot in de volwassenheid. Jolles beschrijft fascinerende inzichten uit de hersenwetenschap en gaat in op bijdragen van biologie versus omgeving. 'Wij passen ons als mens aan aan een veranderende omgeving. De hersenen stellen ons daartoe in staat. Ze zijn essentieel voor het leren, voor het geheugen, voor sociaal gedrag en voor ons denken en beleven,' aldus Jolles.
Gelukkig is beslist niet alles biologisch bepaald. Het functioneren van de mens wordt voor een belangrijk deel gevormd door de omgeving. Bij kinderen en jeugdigen zijn het dan ook vooral ouders en school die vormend zijn voor hun ontwikkeling. Naast biologie is het daarom de 'steun', de 'sturing', en 'de inspiratie' van ouders en docenten die verantwoordelijk is voor hun talentontwikkeling.
De 'Ellis' in de titel verwijst naar Alice in Wonderland: Ellis is daarmee een symbool voor interesses en motivatie, voor uitgedaagd worden, voor creativiteit en voor het denken. Het 'verbreinen' staat voor de ontwikkeling van kind via adolescent tot volwassene en om de verandering van diens hersenen zowel als diens psychologisch functioneren. Maar ook staat dit woord voor een verandering van de manier waarop volwassenen zouden moeten aankijken tegen kinderen en jeugdigen. Ook samenleving en wetenschap dienen te verbreinen, aldus de auteur.
MENINGEN:Recensies over de eerste druk (tweede druk is een herziene en uitgebreidere versie):
Uit: Schoolbestuur: het blad van het katholiek onderwijs (december 2010), auteur Nico Dullemans
“Jelle Jolles is een auteur die op een toegankelijke manier schrijft over brein en onderwijs. Een breinonderzoeker die onderwijsmensen tips geeft voor hun praktijk.”
Uit : VU Magazine (december 2010), auteur Anita Mussche
“Dit is kennis waar ze iets aan hebben, voorzien van een duidelijke boodschap: stimuleer en begeleid uw adolescente kind of leerling, en geniet ervan.”
In september 2010 gaf Jelle Jolles ter gelegenheid van zijn oratie als hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam de eerste druk van Ellis en het verbreinen uit. De tweede druk kwam in januari van dit jaar. Het is een boek dat meteen uitdaagt tot nadenken en je verwondert. Het probeert in prettig toegankelijke taal een brug te slaan tussen de wetenschappelijke kennis over het brein en de consequenties voor de (onderwijs)praktijk. De auteur schrijft op zeer inspirerende wijze over talentontwikkeling en het stimuleren van de natuurlijke nieuwsgierigheid. Over de maakbaarheid van het brein en de consequenties voor het (leren) leren. Over individuele verschillen, waaronder de verschillen tussen jongens en meisjes. Over de rijping van het brein en de langdurige steun en inspiratie die adolescenten nodig hebben om te komen tot optimale zelfsturing. Jolles bespreekt alle verschillende domeinen bij het leren waar een remedial teacher en een leerkracht mee te maken hebben waaronder de (neuro)biologische ontwikkeling, (neuro)psychologische functies, (meta)cognitieve functies en psychosociale en culturele factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grote verschillen in biologische leeftijd bij de kinderen in groep 2 en 3 of aan de kracht van emotie voor het geheugen. Al deze onderwerpen worden in het boek luchtig, kernachtig en begrijpelijk beschreven en zijn verluchtigd met tekeningen en foto’s.
De meerwaarde van het boek voor remedial teachers is dat het kennis uit verschillende onderzoeksgebieden bij elkaar brengt en ons denken over leren, ontwikkeling en leerstoornissen op een ander spoor kan zetten. Het moet voor een remedial teacher een uitdaging zijn om vanuit deze informatie de manieren van behandelen van kinderen nog eens kritisch onder de loep te nemen. Juist bij kinderen waarbij het leren niet vanzelfsprekend verloopt.
Het boek geeft beslist geen panklare oplossingen. Dat is ook niet de bedoeling. Het boek nodigt uit tot nadenken hoe hersenen zich bij kinderen ontwikkelen en hoe men daarmee in het onderwijs gebruik van kan maken én ook rekening mee kan houden. Dat zal ook weer leiden tot kennis ten behoeve van en nieuwe vragen aan de wetenschap.
Ons advies is: aanschaffen, intensief lezen en er met elkaar in het team over van gedachten wisselen. Met als resultaat verfijning van de beïnvloeding. Stap in de wonderlijke wereld van Ellis en laat je verbreinen!
Petra van de Ree, Alger van Hagen - Tijdschrift voor Remedial Teaching
Ik vind het een goed, leesbaar boek. ik heb het bijna in 1 keer uitgelezen.
Ik was al nieuwsgierig omdat ik een artikel over dit boek in het tijdschrift van de beroepsvereniging voor remedial teachers had gelezen.
Het is een uitdaging om ons onderwijs in te richten volgens de ideen van Jolles.
Ik ga er zeker iets mee doen in de praktijk
Gewicht
0,706 Kg
Uit jaar:
2010
Uitvoering:
Paperback
Aantal pagina's
184