MOMENTEEL BIJ ONS UITVERKOCHT
Schuifkaas Relaas Van Een Reunie, Rudie Kagie
Artikelnummer: 9789044614787 OverzichtEen reünie voor oud-bewoners van kindertehuis Nieuw Voordorp dreigt totaal uit de hand te lopen. De uitnodiging om na veertig jaar weer eens bij elkaar te komen roept onvoorziene emoties op. In de aanloop tot wat een gezellige dag had moeten worden, komt de inmiddels bejaarde groepsleiding heftig in aanvaring met de al lang volwassen voogdijpupillen van toen. Beide partijen vervallen in oude rolpatronen. De opvoeders slaan weer aan het betuttelen en censureren bijdragen aan het reünieboek. Als reactie hierop plaatsen de oud-pupillen traumatische herinneringen aan kindermishandeling in Nieuw Voordorp op internet. Sommigen werden in dit instituut voor de rest van hun leven psychisch beschadigd, maar was dat inderdaad de schuld van de directie? De sfeer tijdens de voorbereidingen van de reünie wordt zo met de dag grimmiger.
Schuifkaas is het autobiografische relaas van een reünist voor wie de pijnlijke confrontatie het ontbrekende stuk blijkt in een puzzel die hij voor het eerst meent te begrijpen.
MENINGEN: Meeslepend verhaal, ontroerend
Autobiografisch getint debuut van Kagie (1950), redacteur van Vrij Nederland. De hoofdpersoon uit 'Schuifkaas' wordt gevraagd mee te helpen bij het organiseren van een reunie van het kindertehuis waar hij een aantal jaren op gezeten heeft, Nieuw Voordorp in Voorschoten. Bij die reunie komen alle frustraties van toen, plus alle ellendige dingen die er in het tehuis gebeurden, na veertig jaar weer boven, onder meer bij een vriend van de hoofdpersoon. Men wil bij de reunie een boekje met verhalen publiceren. Als daar te realistische negatieve verhalen in dreigen te komen, grijpt de inmiddels bejaarde voormalige leiding in. Uiteindelijk verloopt de reunie rustig, maar neemt de vriend op een subtiele manier wraak. Aardig, makkelijk leesbaar relaas. Vrij kleine druk.
Dr. E.A. van Kemenade
Wat een prachtig en ontroerend boek. Als oud-leidster van een (ander) kindertehuis, vond ik het zo mooi om de beleving van inmiddels volwassen oud-kindertehuisbewonders te lezen. De dilemma's over hoe het handelen van de leiding uit die tijd moet worden bezien, worden prachtig en treffend verwoord, evenals de beleving daarvan in de ogen van een kind. Zo triest dat opvoeders in die tijd, ondanks het excuus dat het pedagogisch klimaat in die tijd nou eenmaal anders was, niet wat meer inlevingsvermogen en warmte ten aanzien van de kinderen tentoon hebben gespreid. Een pijnlijk gegeven.
Met alle goede bedoelingen uit die tijd van de leiding van de kinderbescherming werd weinig of geen aandacht geschonken aan wat we tegenwoordig het rugzakje cq trauma noemen wat het kind wanneer dat in zo'n tehuis werd geplaatst meebracht.
En wat dat betekende ook voor je latere leven. Wist je wat je wilde zoals de schrijver van dit boek dan kon je je ontworstelen aan de beperkingen die verblijf in zo'n tehuis nu eenmaal inhield. Uit de reunie, die de doorslag gaf tot het schrijven van dit boek, blijkt dat bij vele oud Nieuw Voordorpers er nog een trauma is die hun huidige leven nog altijd beinvloed.
Een aan te bevelen boek ook om nog eens te bezien of het huidige beleid van Jeugdzorg niet aangepast moet worden in een betere opvang van uit huis geplaatste kinderen in pleeggezinnen die grote aandacht aan dat meegebrachte rugzakje geven.
Ik dacht dat schuifkaas een Haagse uitvinding was van zuinige ambtenaren, maar ik blijk het mis te hebben. Het is een voortreffelijk boek over de reunisten van een kindertehuis in Nederland. Wat een leed en onvermogen en wat een meeslepende beschrijving ervan.
Gewicht
0,202 Kg
Uit jaar:
2011
Aantal pagina's
159